IOC-voorzitter Thomas Bach (r) en IAAF-voorzitter Lamine Diack in betere tijden
NOS Sport

IOC kijkt naar mogelijke omkoping in toewijzing Spelen aan Tokio

Het Internationaal Olympisch Comité gaat onderzoek doen naar mogelijke omkoping in de toewijzing van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio.

De organisatie is gealarmeerd door aantijgingen in het donderdag verschenen rapport over corruptie in de atletiekwereld. "We hebben de onafhankelijke onderzoekscommissie al gevraagd om informatie, zodat we beter kunnen begrijpen waar de beschuldiging vandaan komt", zegt het IOC in een verklaring.

Stem te koop

Donderdag bleek dat de onderzoekscommissie van Dick Pound denkt dat voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack, die ook lid was van het IOC, zijn stem te koop heeft aangeboden. In het biedproces zou hij van kandidaat-steden tussen de vier en vijf miljoen dollar aan sponsorgeld voor de internationale atletiekfederatie hebben verlangd.

Het rapport suggereert dat Diack zijn steun aan Istanbul introk, omdat Turkije niet wilde betalen. De Senegalees, al verdachte in een Frans justitieel onderzoek naar corruptie, zou zijn steun hebben toegezegd aan Tokio, nadat Japan wel voldeed aan het verzoek.

We hebben verklaringen van mensen die lijken te weten waarover ze het hebben.

Dick Pound

Het Japanse elektronicabedrijf Canon, dat verbonden was aan het bid van Tokio, tekende maanden na de stemming een sponsorovereenkomst met de IAAF. Concrete bewijzen voor een verband met de stem van Diack zijn niet aangetoond. Pound controleerde de beschuldigingen niet uitgebreid omdat ze buiten het mandaat van zijn commissie vielen.

Hij adviseerde het IOC donderdag al diepgaand onderzoek te doen naar de toewijzing van de Spelen van 2020: "We hebben verklaringen van mensen die lijken te weten waarover ze het hebben."

De onderzoeker, zelf ook IOC-lid, denkt niet dat de toewijzing van de Olympische Spelen op georganiseerde wijze is gecorrumpeerd. "We hebben sinds 1999 veel stappen gezet om ervoor te zorgen dat het niet kan gebeuren", zo verwees Pound naar het omkoopschandaal rond de Spelen van Salt Lake City. "Als er op individueel niveau corruptie wordt gepleegd, kun je dat niet tegenhouden. Maar ik denk niet dat het georganiseerd is geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl