Een konvooi van de Rode Halve Maan kreeg gisteren toegang tot Madaya
NOS Nieuws

32 doden door hongersnood in Madaya

In de belegerde Syrische stad Madaya zijn in een maand tijd 32 mensen de hongerdood gestorven. Dat vertelden plaatselijke artsen en hulporganisaties aan medewerkers van het Wereldvoedselprogramma van de VN die toegang kregen tot de stad.

Medewerkers van de VN-kinderbeschermingsorganisatie Unicef zeggen dat ze ernstige gevallen van ondervoeding hebben gezien.

Artsen onderzochten 25 kinderen onder de 5 jaar. Bij 22 van hen waren "gematigde tot ernstige" tekenen van ondervoeding te zien. Een jongen van 16 die zwaar ondervoed in een ziekenhuis lag, stierf voor de ogen van VN-medewerkers.

Belegerd

Madaya is in handen van rebellen en wordt al maanden belegerd door troepen van president Assad. Die hebben alle wegen naar de stad afgesloten om de rebellen uit te hongeren. Ook de burgerbevolking is daarvan slachtoffer geworden.

De Syrische regering gaf de VN en andere organisaties deze week toestemming om voedsel en geneesmiddelen naar Madaya te brengen. Ook krijgt een medisch team met een mobiele kliniek toegang tot de stad.

De VN hoopt volgende week opnieuw toegang te krijgen tot Madaya en ook tot andere belegerde steden. Volgens de VN zitten in heel Syrië 450.000 burgers vast in steden die door het leger of door rebellen worden belegerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl