FNV-voorzitter Ton Heerts
NOS Nieuws

Ton Heerts stopt als FNV-voorzitter

Ton Heerts stopt komende zomer voortijdig als voorzitter van de FNV. "Mijn taak zit erop", zegt Heerts. "Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst." Zijn voorzitterstermijn liep nog tot begin 2017.

Hij maakte zijn opstappen bekend tijdens een bijeenkomst van het ledenparlement van de vakbond. Volgens Heerts is het tijd om op te stappen, omdat hij afgerond heeft waarvoor hij gekomen is.

"Toen ik kwam in 2012 had ik een paar doelstellingen. De fusie van een groot aantal bonden tot een versterkt FNV. Daar kwam later het sociaal akkoord bij, en de verjonging, vernieuwing en democratisering binnen FNV. De FNV is nooit af, er is altijd wat te doen. Maar de club staat."

Fusie

In de zomer van 2012 volgde hij Agnes Jongerius op als voorzitter van wat toen nog vakcentrale FNV heette. Jongerius stapte op na een interne ruzie over de verhoging van de pensioenleeftijd. De vakcentrale ging akkoord met een verhoging, ondanks verzet van de grote bonden Bondgenoten en Abvakabo.

Onder leiding van Heerts fuseerden de grote vakbonden binnen de FNV, zoals de Abvakabo, Bondgenoten en Bouw, tot één vakbond.

In 2013 sloot Heerts het sociaal akkoord met de werkgevers en de overheid. Daarin werden zaken als de aanpassing van de WW en het ontslagrecht geregeld.

Minder leden

Onder Heerts bleef het aantal leden van de FNV dalen. Die trend werd al rond het jaar 2000 ingezet. De FNV is nog wel de grootste vakbond van Nederland met meer dan 1 miljoen leden.

Vorig jaar verzette Heerts zich hevig tegen het loonakkoord voor overheidspersoneel dat de andere vakbonden sloten met de staat. Volgens de FNV was de loonsverhoging uit dat akkoord een sigaar uit eigen doos, omdat daardoor pensioenen in de toekomst mogelijk lager uitvallen.

Met de analyse dat de FNV afgelopen jaar meer lawaai moest maken om twijfels over het bestaansrecht van de vakbond weg te nemen, is Heerts het niet eens. "We zijn geen slome beweging, er moet in de FNV altijd beweging zijn en altijd actie."

'Jammer'

De FNV vindt het jammer dat Heerts ermee stopt. "We vinden het jammer dat Ton heeft besloten niet door te gaan als voorzitter van de FNV, en zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen", zegt Leo Hartveld van het algemeen bestuur van de FNV. "Hij is de eerste direct door de leden gekozen voorzitter en we beschouwen hem als onze voorman van het bestuur en boegbeeld van de FNV. Maar we respecteren zijn besluit."

De nieuwe voorzittersverkiezingen die voor begin 2017 gepland waren, worden nu mogelijk vervroegd. Het ledenparlement van de FNV komt volgende maand bijeen om daarover te beslissen.

"Er is nog genoeg te doen, maar mijn taken zitten erop'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl