NOS Nieuws

Apothekers hebben het druk met schildklierpatiënten

Het dreigende tekort aan een medicijn voor schildklierpatiënten heeft geleid tot een run op de apotheken. Volgens de apothekerskoepel KNMP is er nog genoeg voorraad, maar dat wordt anders als de patiënten doorgaan met het massaal inslaan van de tabletten.

Het gaat om het medicijn Thyrax Duotab, een middel dat door zo'n 350.000 Nederlanders wordt geslikt. Woensdag liet producent Aspen weten dat het medicijn zeker zes tot negen maanden niet leverbaar is. De pillen met de kleinste dosering zijn waarschijnlijk volgende maand al op.

Het zou beter zijn geweest als Aspen eerder openheid van zaken had gegeven.

Léon Tinke, KNMP

Veel patiënten zijn ongerust geworden, zegt directeur Léon Tinke van de KNMP. "We snappen de bezorgdheid en verontwaardiging heel goed."

Volgens Tinke uiten sommige patiënten zich agressief bij de apothekersbalie. "Ook de apothekers zijn hierdoor overvallen. Het zou beter zijn geweest als Aspen eerder openheid van zaken had gegeven."

Apotheken geven minder medicijnen mee dan normaal

Tinke heeft zijn hoop gevestigd op alternatieve medicijnen van andere producenten. Vanaf vandaag worden die aan de apotheken geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl