De maisplanten in Someren waarin sporen van drugs zijn gevonden
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Drugsafval in gierput Someren na maanden toch opgeruimd

Het drugsafval in een van de gierputten bij een boerderij in Someren is vanmiddag opgeruimd. Het lag daar al tien maanden. Omstanders zeggen tegen Omroep Brabant dat een medewerker van de gemeente en een medewerker van een loonbedrijf de klus binnen tien minuten hadden geklaard.

Omwonenden klaagden maandenlang over stank en ademhalingsproblemen. De vervuilde mest wordt voorlopig opgeslagen in een mobiele mestcontainer, totdat duidelijk is waarheen het afgevoerd kan worden.

Stank

In maart vorig jaar werd er op de bijbehorende boerderij een xtc-laboratorium aangetroffen. Bij de ontmanteling van het drugslab bleek dat het drugsafval in gierkelders is geloosd waar het zich met mest vermengde.

De boer reed een deel van de vervuilde mest uit die putten vorig jaar uit over zijn land, waardoor het weer in maisplanten terecht kwam. "We gaan kijken in hoeverre de grond ook verontreinigd is en wat daarmee moet gebeuren", zegt burgemeester Alfred Veltman.

Het drugsafval dat nog in andere gierputten zit, is vermengd met afvalstoffen uit de fruit- en conservenindustrie. Dat blijft voorlopig liggen omdat het niet voor overlast zorgt.

De familie van de boer die de vervuilde mest uitreed, draait op voor de opruimkosten.

Advertentie via Ster.nl