In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Tourstart levert miljoenen op, toch tekort voor Utrecht

De start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht heeft geleid tot een tegenvaller van 386.000 euro voor de gemeente. Dat is de uitkomst van onderzoek van de gemeente en de Universiteit Utrecht. Bij de Tourstart gaven bezoekers 25,3 miljoen euro uit in de stad en de regio Utrecht.

Oorzaken van het tekort zijn de tegenvallende parkeerinkomsten en het onverwachte warme weer. Daardoor moesten extra maatregelen worden genomen, wat geld kostte. Ook viel het aantal sponsors tegen.

De gemeente had een begroting van 15,4 miljoen euro voor het evenement.

Kwetsbaar

Het rapport van de Universiteit Utrecht is kritisch over de inzet van 1.300 vrijwilligers. Er was maar een beperkt aantal professionele krachten beschikbaar. Volgens de onderzoekers was de organisatie daardoor op sommige punten kwetsbaar.

De Universiteit Utrecht benadrukt ook het grote succes van de start van de Tour de France. Het evenement kreeg veel media-aandacht. Die is volgens de onderzoekers te vergelijken met een bedrag van ruim 33 miljoen euro aan advertentiekosten. De gemeente hoopt dat de aandacht zich gaat uitbetalen in meer toerisme.

Advertentie via Ster.nl