NOS Nieuws

Minder transplantaties LUMC Leiden door ruzie chirurgen

Chirurgen Leiden mogen niet meer samen opereren

Sinds een maand worden in het Leids universiteitsziekenhuis LUMC minder lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uitgevoerd. Door een conflict tussen de zeven chirurgen kan de veiligheid van de patiënten bij complexe ingrepen niet meer worden gegarandeerd.

Volgens het ziekenhuis worden alleen nog transplantaties uitgevoerd die door één chirurg uitgevoerd kunnen worden. Complexe ingrepen waarbij twee chirurgen nodig zijn, worden voorlopig niet uitgevoerd in het LUMC. Die worden gedaan door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Volgens het Leids universiteitsziekenhuis is in de afgelopen weken één transplantatie niet doorgegaan omdat daarvoor twee chirurgen nodig waren.

Persbericht

Het LUMC komt vandaag met een persbericht omdat het tv-programma Zembla van de VARA aandacht wil besteden aan het conflict. "Maar we waren van plan om binnen enkele dagen met een mededeling te komen," zegt een LUMC-woordvoerder.

Drie van de zeven betrokken chirurgen zijn met verlof. Het ziekenhuis wil niets zeggen over het conflict, alleen dat er onenigheid is over de werkwijze tussen het hoofd van de transplantatiechirurgen en enkele chirurgen. De patiënten zijn op de hoogte gebracht van de problemen, zegt het ziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet volgens Zembla van de problemen en heeft het LUMC gevraagd om een toelichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl