Vader en zoon gaan samen over de streep op de Via Gladiola
NOS Nieuws

Nijmeegse Vierdaagse viert honderdste verjaardag

De honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse wordt komende zomer omlijst met speciale evenementen.

"We hebben er lang naar uitgekeken en naar toegewerkt. Inmiddels is het 2016 en is het jubileumjaar begonnen", zei voorzitter Johan Willemstein op een persconferentie. "We willen de honderdste editie extra feestelijk en extra gedenkwaardig aankleden."

Zo wordt de Vlaggenparade nieuw leven ingeblazen. Die werd in 2011 voor het laatst gehouden. Dit jaar komen uit alle provinciehoofdsteden mensen te voet naar Nijmegen. Samen met vertegenwoordigers van alle deelnemende landen doen ze op de zondag voorafgaand aan de Vierdaagse mee aan de Vlaggenparade door de binnenstad.

Ereronde

Honderd wandelaars zijn uitgenodigd om mee te doen aan de ereronde. Zij leggen op een van de vier dagen een route van 100 kilometer af. Elke avond lopen 25 deelnemers het 50-kilometer-parcours.

Daarna rusten ze een paar uurtjes, en lopen bij het krieken van de dag dezelfde route met de andere wandelaars nog een keer. Speciaal voor het jubileumjaar is er ook een extra lang parcours van 55 kilometer. Ook richt het museum het Valkhof een expositie in over de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse.

Het aantal deelnemers wordt voor de jubileumeditie eenmalig uitgebreid naar 50.000 deelnemers, het gebruikelijke aantal is 46.000. De inschrijving start op 1 februari voor mensen die recht hebben op een startbewijs. Voor anderen begint de inschrijving op 29 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl