De Britse minister David Mundell in Downing Street in Londen
NOS Nieuws

New Year, new start! Britse minister komt uit de kast

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

David Mundell, de minister voor Schotland in het Britse kabinet, plaatste bovenstaande tekst vanmiddag op zijn website. De politicus, die eerder getrouwd was en drie volwassen kinderen heeft met zijn ex-vrouw, spreekt over "een van de belangrijkste beslissingen van mijn leven."

Hij is de eerste openlijk homoseksuele minister in een conservatieve regering. Premier Cameron zei via zijn woordvoerder heel blij te zijn met de actie van Mundell. "Het is duidelijk een heel persoonlijke verklaring en de premier is verheugd dat hij deze stap heeft genomen."

Ook de premier van Schotland, Nicola Sturgeon, reageerde snel met een steunbetuiging.

Ik kan die gevoelens nog steeds niet helemaal verklaren.

David Mundell

Het was een moeilijke beslissing, schrijft Mundell op zijn website. “Uiteindelijk was het niet veel meer dan een paar toetsen van mijn toetsenbord indrukken. Maar in mijn hoofd was het moeilijker dan meedoen aan de verkiezingen, spreken in het Lagerhuis, of live geïnterviewd worden op televisie."

"Ik kan die gevoelens nog steeds niet helemaal verklaren," vervolgt de politicus. "Maar ik weet dat ze niet ongewoon zijn, zeker niet voor mannen van mijn leeftijd. Na verloop van tijd kwam ik tot de conclusie dat ik alleen gelukkig kon zijn als ik – zowel privé als in het openbaar - erken wie ik echt ben."

Zoon en parlementskandidaat Oliver Mundell steekt zijn vader op Twitter ook een hart onder de riem.

Op twitter stromen de steunbetuigingen van politieke voor- en tegenstanders binnen. 'Mundell' is trending op Twitter in Groot-Brittannië, met overwegend positieve reacties en een enkele negatieve tweet over homoseksualiteit in het algemeen. Er is ook andere kritiek: waarom moet dit publiekelijk, en waarom is dit überhaupt nieuws?

Homorechtenbewegingen reageren enthousiast. Colin MacFarlane, de directeur van Stonewall Scotland noemt het cruciaal dat prominente figuren zoals Mundell uit de kast komen.

"Zo creëren we een sfeer waarin homoseksuelen, biseksuelen en transgenders gelijkwaardig worden behandeld. Op hun werk, thuis en in hun omgeving. David Mundell is een voorbeeld voor jonge homoseksuelen."

Mundell is de eerste conservatieve minister die uitkomt voor zijn homoseksualiteit, maar hij is niet de allereerste Britse minister ooit. Labour-lid Chris Smith werd in 1997 benoemd tot minister van Cultuuur: hij was toen allang uit de kast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl