Carlos Sainz moest noodgedwongen de strijd staken

Klassementsleider Sainz valt uit in Dakar-rally

Carlos Sainz heeft de strijd moeten staken in de Dakar-rally. De Spanjaard, die aan de leiding ging bij de auto's, kampte in de tiende rit met problemen aan zijn versnellingsbak en repareren bleek niet mogelijk.

Sainz boekte dinsdag zijn 29ste ritzege en won de Dakar-rally in 2010. Het is de vierde keer op rij dat hij vroegtijdig uitgeschakeld is. Stéphane Peterhansel, de elfvoudig Dakar-winnaar, was in de rit van Belén naar La Rioja het snelst en gaat nu weer aan de leiding met een uur voorsprong op de Qatarees Nasser Al-Attiyah.

Primeur voor motorcoureur Svitko

Stefan Svitko was de snelste bij de motorcoureurs. De Slowaak was bijna drie minuten eerder bij de finish dan nummer twee Kevin Benavides (Arg). De Australiër Toby Price eindigde op de derde plaats.

Svitko doet voor de zevende keer op rij mee met de prestigieuze rally, maar won nog nooit een etappe. Price blijft de leider in het klassement met 23 minuten voorsprong op Svitko.

Hans Vogels was de beste Nederlander op de veertiende plaats, op ruim een half uur van Svitko. In de tussenstand is Frans Verhoeven de hoogst geklasseerde Nederlander op de zeventiende plek.