Onderzoek AIVD leidde naar vier Somaliërs

De AIVD deed al langer onderzoek naar de Somaliërs die vrijdagavond aangehouden werden in verband met een terreurdreiging. In dat onderzoek kwamen vier concrete namen en adressen bovendrijven.

Tijdens Kerstavond liet het OM twaalf Somaliërs oppakken. Van die twaalf zit er nog één vast. Het is een 29-jarige man uit Rotterdam. Hij kan nog maximaal drie dagen worden vastgehouden.

Gebrek aan bewijs

Volgens directeur Wil van Gemert van de AIVD was het heel moeilijk om te bepalen "wie er wel en niet bij betrokken is".

Vijf verdachten werden zondag vrijgelaten en maandag werd een zesde in vrijheid gesteld wegens gebrek aan bewijs. Dinsdagmorgen zijn opnieuw vijf Somalische verdachten vrijgelaten. Twee van hen blijven wel verdachte in de zaak.

Volgens de AIVD wilden ze op 24 of 25 december in Nederland een terroristische aanslag plegen. Met hun aanhouding wilde de AIVD een mogelijke aanslag voorkomen.

Weinig bekend

In het grootschalige onderzoek dat volgde op de arrestaties zijn geen wapens of explosieven gevonden. Ook over een mogelijk doelwit is niets bekend. Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de drie overgebleven verdachten wordt door de nationale recherche voortgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl