Georgia Frontiere, de vroegere eigenaar van St. Louis Rams, houdt de Vince Lombardi-trofee omhoog na het winnen van Super Bowl XXXIV in 2000
NOS Sport

Los Angeles krijgt na 21 jaar weer een NFL-team

Los Angeles krijgt na 21 jaar weer een team in de National Football League (NFL). Tijdens een stemming gaven 30 van de 32 clubeigenaren in de American Football-competitie hun goedkeuring aan een terugkeer van de Rams van St. Louis naar LA met ingang van volgend seizoen.

De verhuizing van een complete professionele sportorganisatie - een Franchise geheten in de Verenigde Staten - is niet ongewoon in de Noord-Amerikaanse sport. In de NFL dateert de laatste verhuizing uit 1997, toen de Oilers Houston verlieten en een nieuw leven kregen in Memphis en later in Nashville.

Rams eerder in LA

De Rams werden in 1936 opgericht als Cleveland Rams en verhuisden tien jaar later naar Los Angeles. In 1995 verruilden de Rams Californië, uit frustratie over het uitblijven van een nieuw stadion, voor St. Louis. Ook LA Raiders ging toen weg, naar Oakland.

In St. Louis beleefden de Rams hun hoogtepunt in 2000. Onder leiding van quarterback Kurt Warner, die in 1998 nog speelde voor Amsterdam Admirals, veroverden de Rams dat jaar de Super Bowl.

Super Bowl 2000: winst voor St. Louis Rams

Geld

De reden voor de verhuizing is vooral geld. In St. Louis waren plannen voor een nieuw stadion, maar eigenaar Stan Kroenke zag meer mogelijkheden in LA, na New York de tweede mediamarkt van de Verenigde Staten. In 2019 moet in Inglewood, ten zuidwesten van Los Angeles, een nieuw stadion voor de Rams verrijzen.

Mogelijk blijft het niet bij de terugkeer van de Rams. Ook San Diego Chargers overweegt te verhuizen naar het nieuwe stadion en krijgt daarvoor een optie van een jaar.

Pijnlijk

De verhuizing is een hard gelag voor de stad St. Louis. "De NFL heeft de feiten, de loyaliteit van de fans, in goede en slechte tijden, genegeerd", aldus burgemeester Francis Slay in een statement. "En dat geldt ook voor een sterk marketingplan en een gedegen plan voor een nieuw stadion."

St. Louis heeft nu geen NFL-team meer en dat was eerder het geval in 1988. Toen verruilden de Cardinals de stad uit de staat Missouri voor Phoenix. "Hervestiging is een pijnlijk proces", reageerde NFL-baas Roger Goodell. "Het is pijnlijk voor de fans, de gemeenschap, voor de teams en voor de league in het algemeen."

Tien opmerkelijke verhuizingen in MLB (honkbal), NBA (basketbal), NFL (American Football) en NHL (ijshockey)

JaarCompetitieOude naamNieuwe naam
1958MLB Brooklyn DodgersLos Angeles Dodgers
1958MLBNew York GiantsSan Francisco Giants
1960NBAMinneapolis LakersLos Angeles Lakers
1966MLBMilwaukee BravesAtlanta Braves
1968MLBKansas City AthleticsOakland Athletics
1971NBASan Diego RocketsHouston Rockets
1980NHLAtlanta FlamesCalgary Flames
1995NHLQuebec NordiquesColorado Avalanche
1997NFLHouston OilersTennessee Oilers (nu Titans)
2008NBASeattle SuperSonicsOklahoma City Thunder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl