NOS Nieuws

100 jaar na de Zuiderzeevloed: houdt Nederland droge voeten?

NOS 100 jaar droge voeten?

Het is een bijna vergeten ramp: de watersnood van 1916. Precies 100 jaar geleden raast een noordwesterstorm over de Zuiderzee. Middenin de nacht breekt het water door de zwakke dijken en zet onder andere het eiland Marken en een groot deel van Noord-Holland onder water. Tientallen mensen verdrinken, huizen worden verwoest en veel vee komt om.

De Zuiderzeevloed wordt vandaag op diverse plaatsen die destijds werden getroffen herdacht. De NOS blikt vanavond in de uitzending ‘100 jaar droge voeten?’ terug op de ramp en de strijd tegen het water die daarop volgt.

Afsluitdijk

Het is in 1916 niet de eerste keer dat de dijken langs de Zuiderzee doorbreken, maar na de ramp is er eindelijk de politieke wil om de verraderlijke zee te temmen met ambitieuze plannen. De aanleg van de Zuiderzeewerken wordt in gang gezet, met de Afsluitdijk als icoon.

Het gebied rond de voormalige Zuiderzee heeft voortaan droge voeten, maar Zuid-Nederland krijgt in 1953 een nieuwe en nog veel zwaardere watersnoodramp te verwerken. In de decennia die volgen investeert Nederland flink in het Deltaplan, dat ook het kwetsbare deltagebied moet beschermen tegen het water. Ook moet Nederland rekening houden met hoog water in de rivieren.

Bekijk hier een kaart met videofragmenten van de Nederlandse strijd tegen het water.

In de NOS-uitzending spreekt presentator Dionne Stax in het Woudagemaal in Lemmer met gasten over de strijd tegen het water, die na de watersnood van 1916 letterlijk in een stroomversnelling is gekomen.

Maar ze blikt ook vooruit op de toekomst, waarin klimaatverandering voor ons land nieuwe risico’s met zich meebrengt. De grote vraag is of Nederland erin slaagt de komende 100 jaar droge voeten te houden.

'Het water liep gewoon over de dijken heen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl