Ai Wei Wei
NOS Nieuws

Lego nu onbeperkt verkrijgbaar door kunstenaar Ai Wei Wei

Speelgoedfabrikant Lego vraagt klanten die grote bestellingen doen, niet langer waarvoor zij de steentjes willen gebruiken. Het beleid is aangepast nadat er een storm van kritiek was ontstaan omdat Lego een bestelling van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei had geweigerd.

In oktober vorig jaar zei Wei Wei dat Lego hem geen speelgoed wilde verkopen, omdat hij de steentjes voor een politiek kunstwerk wilde gebruiken. Hij beschuldigde de speelgoedfabrikant van censuur. Het nieuws leidde tot veel ophef op sociale media.

Destijds zei Lego dat er al jaren een beleid werd gehanteerd waarbij klanten die grote bestellingen plaatsen, wordt gevraagd wat zij met de blokjes willen doen. De Deense speelgoedmaker liet weten dat het niet de bedoeling is dat de steentjes voor politieke doeleinden worden gebruikt.

Verscheidene mensenrechtenorganisaties veroordeelden de regels van Lego. Fans van Wei Wei begonnen uit protest een inzamelingsactie. De Chinese activist zette een aantal Lego-verzamelpunten op en kreeg vanuit de hele wereld blokjes toegestuurd.

De speelgoedfabrikant zegt dat de regels zijn gewijzigd, omdat die zouden leiden tot misverstanden en kunnen overkomen als inconsequent. Klanten die de steentjes publiekelijk willen tentoonstellen, moeten duidelijk vermelden dat Lego hen niet steunt.

Op Instagram liet Wei Wei met foto's weten dat hij blij is met het besluit van Lego, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Hij gebruikte de steentjes al vaker voor kunstwerken. Wanneer zijn nieuwe werk met Lego verschijnt, is niet bekend.

Een kunstwerk van Wei Wei waarvoor hij Lego gebruikte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl