Het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten James Clapper in de Senaat
NOS Nieuws

Amerikaanse tiener 'hackt' privé-gegevens spionnenbaas

Het is een tiener in Amerika opnieuw gelukt om door te dringen tot de privégegevens van een hoge spionagebaas. Vorig jaar legde de tiener, samen met andere hackers, de hand op privégegevens van de hoogste baas van de CIA. Nu is de eindverantwoordelijke voor alle inlichtingendiensten, James Clapper, het slachtoffer.

De tiener, die deel uitmaakt van een groep die zichzelf Crackas With Attitude noemt, legde contact met een journalist van de Amerikaanse techsite Motherboard. Aan hem vertelde de hacker dat hij toegang had gekregen tot persoonlijke gegevens van Clapper, waaronder het privénummer van de familie Clapper, het mobiele nummer van zijn echtgenote en e-mailaccounts. Het kantoor van Clapper heeft aan Motherboard bevestigd dat er sprake is geweest van een hack.

De hacker, die anoniem blijft, zei dit te hebben gedaan omdat hij aandacht wilde voor de Palestijnse zaak. Om die reden zou hij het privénummer van Clapper hebben doorgeschakeld naar dat van Paul Larudee, de mede-oprichter van een organisatie die opkomt voor belangen van Palestijnen.

'Krankzinnig'

Toen de journalist het nummer belde, kreeg hij inderdaad Larudee aan de lijn, die hem vertelde al diverse telefoontjes te hebben gehad van mensen die voor Clapper belden. Het nummer van Clappers echtgenote bleek ook te kloppen. Daarnaast ontving de journalist bewijs dat de hacker toegang had tot e-mail-accounts.

Het is de vraag in hoeverre de tiener alles heeft gehackt. “Er lijkt hier meer sprake van social engineering”, zegt veiligheidsexpert Michael Adams tegen Motherboard. Bij deze techniek wordt geprobeerd om gevoelige informatie los te krijgen van de persoon zelf. Een hacker kan zich bijvoorbeeld voordoen als de vertegenwoordiger van een bepaald bedrijf en zo vragen om persoonlijke informatie "om iets te controleren".

Maar, benadrukt Adams, dit kan uiteindelijk wel leiden tot echte hacks. Daarnaast stelt de expert dat het “krankzinnig” is dat Clapper zijn gegevens niet beter beveiligt. Het telefoonnummer was volgens de techsite gewoon te vinden via Google.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl