In het binnenland kan natte sneeuw vallen
NOS NieuwsAangepast

Winters weer komt naar Nederland en de Alpen

Er komt winters weer naar Nederland, met sneeuw en mogelijk ook gladheid. Dit keer niet alleen in het noordoosten van het land.

Het winterse weer begint morgen. Het is dan met 3 tot 6 graden een beetje kouder dan vandaag. Volgens Weerplaza gaat het in de loop van de dag regenen en in het binnenland gaat de regen over in natte sneeuw. In Limburg kan dat ook droge sneeuw zijn die even blijft liggen. Tijdens een stevige winterse bui kan het ook glad worden.

Morgenavond gaat het ook harder waaien. Dan draait de wind naar het noordwesten en wordt het stormachtig aan zee. Het kan dan ook gaan hagelen.

Vriezen

In het weekend daalt de temperatuur verder tot rond het vriespunt. In de nacht van zaterdag op zondag kan het 1 tot 4 graden vriezen.

Als de vrieskou doorzet en overdag de temperaturen niet te ver boven het vriespunt komen, is er zelfs kans op een dun ijsvloertje.

Lange latten

In Nederland is het dus nog te vroeg om de schaatsen uit het vet te halen, maar volgens weerman Marco Verhoef wordt het in de Alpen en de Dolomieten een mooi weekend voor de lange latten. Het gaat in de bergen herhaaldelijk sneeuwen, al zal de neerslag in de diepste dalen soms in de vorm van regen vallen.

Aan de zuidflank van het Alpenmassief is er meer ruimte voor de zon. In de loop van het weekend wordt het droog en flink koud. De kou en de verse sneeuw zullen volgens hem "waarschijnlijk voor prima piste-omstandigheden zorgen" en "de zon zal heel veel van de kou goedmaken."

Min twintig

In de loop van het weekeinde stijgt de luchtdruk en wordt het droger. De zon breekt flink door, maar tegelijkertijd wordt het echt koud. Op 1500 meter hoogte vriest het overdag misschien wel streng, met temperaturen rond de min tien graden. En 's nachts kan het in de dalen, net boven de verse sneeuw, wel min twintig worden.

Verhoef waarschuwt de mensen die dit weekeinde op pad gaan, voldoende thermokleding mee te nemen. En onderweg moet rekening worden gehouden met gladheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl