De Iraanse televisie toonde vanochtend beelden van de Amerikanen in gevangenschap
NOS Nieuws

Iran laat Amerikaanse marinemensen gaan

Iran zegt dat de tien leden van de Amerikaanse marine die gisteren gevangen werden genomen weer vrij zijn. Het Pentagon heeft de vrijlating bevestigd. Er zijn geen aanwijzingen dat de militairen zijn mishandeld.

De Revolutionaire Garde maakte de vrijlating bekend in een verklaring op de Iraanse staatstelevisie. "Uit ons onderzoek is gebleken dat de twee Amerikaanse schepen per ongeluk in Iraanse wateren zijn terechtgekomen. Nadat ze excuses hebben gemaakt, zijn ze in internationale wateren vrijgelaten."

Maar de Amerikaanse vicepresident Joe Biden sprak in een interview met de Amerikaanse omroep CBS tegen dat de VS zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. Iran zou daar ook niet om hebben gevraagd. Hij bevestigde dat een van de patrouilleboten door een mechanisch defect in Iraanse wateren was terechtgekomen. Biden zei dat de Iraniërs de kwestie correct hebben afgehandeld.

Spionage

De tien Amerikanen zijn de opvarenden van twee patrouilleboten die gisteravond door de Iraanse marine in de Perzische Golf werden opgebracht. De boten zouden zich in Iraanse wateren hebben bevonden. Iran verdacht hen van spionage.

Iran eiste excuses van de VS, maar het is dus onduidelijk of dat is gebeurd. De tien zijn vrijgelaten nu ook voor Teheran vaststaat dat een van de schepen pech had gekregen en daardoor stuurloos was geraakt.

Archieffoto van het type van de marine-patrouilleboten die in Iraanse wateren terechtkwamen

De relatie tussen de twee aartsvijanden is nog altijd gespannen, ondanks het akkoord over het Iraanse atoomprogramma. Eind vorig jaar schoot een Iraans oorlogsschip raketten af tijdens een oefening terwijl er op dat moment een Amerikaans vliegdekschip vlakbij was.

De Revolutionaire Garde is het elite-leger van Iran, dat werd opgericht om de islamitische revolutie (1979) van ayatollah Khomeini te verdedigen. De Garde beschikt over een eigen landmacht, luchtmacht en marine en valt rechtstreeks onder het commando van de geestelijk leider, ayatollah Khamenei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl