NOS Nieuws

'Keizersnede onder dwang moet mogelijk zijn'

Aanstaande moeders zouden in sommige gevallen gedwongen moeten kunnen worden om een keizersnede te ondergaan. Dat stellen twee artsen en twee juristen in het vakblad Medisch Contact. Volgens hen is toestemming van de moeder wel belangrijk, maar niet per se doorslaggevend.

Nu is het zo dat artsen geen keizersnede mogen uitvoeren als de moeder daar niet mee akkoord gaat. Ook niet als het ongeboren kind een groot risico loopt op overlijden of ernstige schade via een natuurlijke bevalling. Maar volgens de vier deskundigen zou het in zo'n situatie mogelijk moeten zijn om een rechter toestemming te vragen voor een keizersnede.

'Verander de wet'

Volgens de artsen en juristen heeft het ongeboren kind ook rechten. "Als het toepassen van een wetsregel leidt tot de dood, omdat je als arts niet mag ingrijpen, mankeert er iets fundamenteels aan die regel."

De auteurs willen daarom dat de wet wordt aangepast, zodat artsen via de rechter toestemming kunnen krijgen voor een keizersnede. In de praktijk komt het erop neer dat artsen de rechter zouden moeten bellen als een zwangere vrouw een noodzakelijke keizersnede weigert.

"Dat kan ook nog in de laatste minuten als de vrouw naar de operatiekamer gereden wordt. De kortgedingrechter kan dan zeggen: ik geef toestemming om in te grijpen", zegt een van de auteurs, hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek in de Volkskrant.

Kritiek

Hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis (Universiteit Maastricht) is kritisch. In de krant noemt hij een gedwongen keizersnede ongelooflijk moeilijk, omdat daarmee het zelfbeschikkingsrecht van de aanstaande moeder wordt geschaad. "Het gevaar is dat de grens steeds verder opschuift."

Ook vindt Nijhuis het probleem te zeldzaam om het juridisch te regelen. Van de afgelopen tien jaar kent hij twee moeilijke gevallen. Hij zegt dat de meeste ouders uiteindelijk wel te overtuigen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl