Wie wordt de nieuwe Kamervoorzitter?
De Tweede Kamer kiest vandaag een nieuwe voorzitter. De 'winnaar' volgt VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg op. Zij legde de hamer vorige maand neer na het verschijnen van het onderzoeksrapport over de Teeven-deal. Daaruit bleek dat zij niet goed was omgegaan met een brief van een klokkenluider.
Wie zijn de kandidaten?
Khadija Arib (55)
Zit sinds 1998 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Sinds vorige maand neemt zij, als eerste ondervoorzitter, de taken van vaste Kamervoorzitter waar.
Arib wilde drie jaar geleden al Tweede Kamervoorzitter worden. Zij verloor toen in de derde stemronde van Van Miltenburg.
Arib prijst in haar sollicitatiebrief aan de Tweede Kamer haar ervaring in het leiden van debatten aan. Zij wil er altijd op letten dat ook minderheidsstandpunten worden gehoord.
Verder wil zij ervoor zorgen dat Kamerleden altijd op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken, of zij nu van de coalitie of van de oppositie zijn.
Als voorzitter voel ik me verantwoordelijk voor een gelijk speelveld. Te vaak gaat het hier mis, waardoor het debat over de procedure het debat over de inhoud verdringt. In de huiskamer vraagt men zich af, waar het over gaat. Dit vind ik zorgelijk en daar wil ik verandering in aanbrengen.
Madeleine van Toorenburg (47)
Oud-gevangenisdirecteur. Is sinds 2007 CDA-Kamerlid. Was in 2012 één van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van haar partij. Die post ging toen naar Sybrand van Haersma Buma.
Zij is voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die het debacle van de Fyra onderzocht. In die rol moet zij binnenkort nog in debat met de Tweede Kamer.
Van Toorenburg schrijft in haar sollicitatiebrief dat ze als commissievoorzitter heeft laten zien dat het "boven de partijen staan" haar goed afgaat. Ze wil dat verschillende geluiden tot hun recht komen in de Tweede Kamer.
Verder vraagt zij zich af of ministers en staatssecretarissen altijd voldoende tegemoetkomend zijn in de richting van de Kamer. Ze wil de "informatiepositie van ons parlement" bewaken.
Het is toch onze eer te na dat wij op belangrijke onderwerpen in onze controlerende taak moeten worden geholpen door succesvolle WOB-verzoeken door derden.
Martin Bosma (51)
Oud-journalist. Maakt sinds 2006 deel uit van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Schreef een boek over de "vuile oorlog" van het ANC in Zuid-Afrika, dat vorig jaar verscheen.
Is zes jaar ondervoorzitter van de Tweede Kamer en zit in die functie regelmatig Kamerdebatten voor.
In zijn sollicitatiebrief aan de Tweede Kamer schrijft Bosma dat de termijn van de nieuwe voorzitter maar krap een jaar duurt en dat er daarom geen tijd is voor een inwerkperiode.
Hij vindt zichzelf "uitermate geschikt" voor de functie, omdat hij als ondervoorzitter al "honderden plenaire debatten" heeft geleid.
In mijn maidenspeech verwees ik al naar het boek 'Tweede Kamer: Lam of Leeuw' van Kamervoorzitter Anne Vondeling. Ik hoop eraan te werken dat de Kamer weer meer een Leeuw wordt. Die gedachte zal voor mij een leidraad zijn.
Ton Elias (60)
Oud-journalist en -voorlichter. Werkte onder meer voor Den Haag Vandaag. Zit sinds 2008 in de Tweede Kamer voor de VVD.
Elias leidde de parlementaire commissie die onderzoek deed naar ict-projecten bij de overheid en was lid van de enquêtecommissie-Fyra.
Elias heeft naar eigen zeggen de vurige ambitie om het echte debat te laten herleven. Met andere woorden: het debat moet niet worden doodgeslagen met allerlei informele regeltjes.
Hij wil als voorzitter fair en eerlijk optreden en "de ingeslopen gewoonte om beleidskoeterwaals, reeksen afkortingen en onnodige Engelse termen te gebruiken" de kop indrukken.
Wat zijn de drie prioriteiten van de voorzitter van de Tweede Kamer? 1. Hij (of zij) moet goed voorzitten. 2. Verder moet hij goed voorzitten. En tenslotte 3: goed voorzitten.