Assyrische christenen worden opgevangen in Noord-Irak, na te zijn gevlucht voor IS
NOS Nieuws

Geweld tegen christenen neemt wereldwijd toe

In 2015 zijn wereldwijd 7100 christenen door geweld om het leven gekomen. Dat zijn er 3000 meer dan het jaar daarvoor. Het aantal kerken dat werd vernietigd of beschadigd steeg naar 2425, een verdubbeling vergeleken met 2014. Dat blijkt uit de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen.

Als het gaat om agressie tegen christenen staat Noord-Korea voor de veertiende keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Het hoogste aantal doden viel in Nigeria. Daar kwamen 4000 christenen door geweld om het leven. In Afrika stijgt het aantal vervolgde christenen het snelst. Voor het eerst komen ook Niger en Bahrein voor op de lijst.

De rangorde komt tot stand doordat experts van Open Doors en externe deskundigen per land een vragenlijst invullen. Elk aspect krijgt een bepaald aantal punten. Het totale aantal punten bepaalt de plek van een land op de ranglijst.

Open Doors schrijft de toename vooral toe aan de groei van extremistische islamitische groeperingen, zoals IS in Syrië en Irak en Boko Haram in Nigeria. "De werkelijke getallen liggen nog hoger, omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registeren. Denk aan Noord-Korea of Syrië", zegt Ruud Kraan, de directeur van de organisatie.

Radicalisering over hele linie

De toename van religieuze onverdraagzaamheid beperkt zich overigens niet tot landen waar extremistische moslims actief zijn, schrijft Open Doors in het onderzoek. De organisatie ziet ook een stijging in landen als India en Myanmar. In India zijn het extremistische hindoes die christenen belagen, in Myanmar extremistische boeddhisten. Radicalisering binnen religies lijkt een trend te zijn, signaleert Open Doors. Waarom dat zo is, is onduidelijk.

Geweld tegen christenen neemt wereldwijd toe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl