CDA-leider Buma en VVD-fractievoorzitter Zijlstra en de Kamerbankjes
NOS Nieuws

Fractieleiders: overheid moet eerlijk zijn over 'Keulen'

De Tweede Kamer vindt het niet acceptabel als de Nederlandse autoriteiten net als in Keulen feiten zouden verdoezelen over aanrandingen en andere criminele activiteiten van asielzoekers.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het de allerslechtste reactie die hij zich kan voorstellen. "Het is heel kwalijk dat de autoriteiten bewust feiten onder het tapijt hebben geveegd", zegt hij. "Je moet er eerlijk voor uitkomen en de daders oppakken en opsluiten."

Fractievoorzitters over 'Keulen': eerlijk communiceren

"Eerlijk communiceren, ook al is het vervelend", zegt D66-leider Pechtold. "Vertellen wat de feiten zijn." Pechtold vindt dit een van de belangrijkste lessen van de nasleep van de massale aanrandingen in Keulen en andere plaatsen.

CDA-leider Buma is het daarmee eens. "Wat we in Nederland nooit hopen mee te maken is dat de politie en de autoriteiten niet precies zeggen wat er is gebeurd bij een aanval zoals daar."

Pepperspray

Vice-fractievoorzitter Kuiken van de PvdA vindt het ook voor de betrokken vrouwen kwalijk dat de Keulse politie en burgemeester eerst geen openheid van zaken gaven: "Je bent dan twee keer slachtoffer. Slachtoffer van de daders die je hebben aangerand en slachtoffer van de autoriteiten die ontkennen dat er iets is gebeurd, dat kan gewoon niet."

PVV-leider Wilders wil dat het verbod op pepperspray wordt opgeheven. "Iedere vrouw in Nederland moet het recht hebben om defensief pepperspray te gebruiken als ze wordt aangevallen." Kuiken vindt juist dat het veilig moet zijn op straat zodat niemand pepperspray nodig heeft.

Daders

De fractievoorzitters onderkennen dat de problemen in Keulen en andere grote Europese steden voor een deel te maken hebben met de grote asielzoekersstroom. Maar zij betwijfelen of de daders ook echt allemaal vluchteling zijn.

Zijlstra: "Ik kan me niet voorstellen dat je als vluchteling net uit Syrië binnenkomt, je meteen in Keulen op een nieuwjaarsbijeenkomst dit gedrag gaat vertonen."

De fractievoorzitters zeggen dat er nog veel vragen zijn waar zij antwoord op hopen te krijgen, zoals over de identiteit van de daders, de opzet en motieven van de aanrandingen en de rol van de Duitse autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl