Lage olieprijs kost honderdduizenden banen
De lage olieprijzen mogen dan wel prettig zijn aan de benzinepomp - diesel kost hier en daar al minder dan een euro - het kost duizenden werknemers in de olieindustrie hun baan. BP kondigde aan dat er dit jaar opnieuw 4000 banen verdwijnen.
Het merendeel van die banen zit in Azerbeidjan, Angola en de Golf van Mexico, bij de installaties in de Noordzee gaat het om 600 banen. Vorig jaar werden ook al 4000 banen geschrapt. Bij BP werken nu nog circa 80.000 mensen. De prijs van olie dekt bij de meeste oliemaatschapijen bij lange niet meer de kosten voor het bovenhalen van de olie. Veel olie wordt gewonnen in de diepzee en arctische gebieden en dat kost al gauw 50 tot 70 dollar per vat.
Laag pitje
De lage olieprijs dwingt oliemaatschappijen om rigoureus te snijden in de kosten. Miljarden kostende projecten worden stopgezet of op een laag pitje gezet, bedrijfsonderdelen verkocht en de investeringen teruggeschroefd. Zo liet de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras maandag weten dat het investeringsprogramma voor de komende vijf jaar met meer dan 30 miljard dollar wordt versoberd.
Bij oliemaatschappijen en vooral bij de toeleveranciers en dienstverleners die afhankelijk zijn van opdrachten van de 'oil majors' verdwijnen de banen dan ook bij bosjes. Naar schatting zijn er sinds de val van de olieprijs al meer dan 200.000 banen in de olie- en gasindustrie verdwenen.
Shell kondigde vorig jaar aan dat er meer dan 10.000 banen geschrapt worden. Bij Shell werken ongeveer 95.000 mensen.
Boosdoener
En de grote boosdoener - de olieprijs - blijft maar dalen. Op de oliemarkt kostte een vat van 159 liter ruwe Brent-olie vanmorgen nog maar 30 dollar, de laagste prijs in 12 jaar. Overproductie en lagere vraag zijn de aanjagers van de prijsdaling.
In de zomer van 2008 kostte olie korte tijd 150 dollar per vat, waarna de prijs instortte. In 2011 en 2012 piekte de olie weer op meer dan 120 dollar. In de zomer van 2014 zette de daling in en in anderhalf jaar tijd is de olieprijs met 75 procent gedaald.
Sommige zakenbanken houden er rekening mee dat de olieprijs de komende maanden nog verder daalt en dat zelfs de 20 dollar in beeld komt. De laatste keer dat olie zo goedkoop was was in december 2001.
De aandelenkoersen van de grote olieconcerns hebben ook zwaar te lijden. Het aandeel Shell is de voorbije zes maanden met 30 procent gedaald. De aandelenkoers van BP verloor in de afgelopen twee maanden 18 procent.