NOS Nieuws

Bloed kan tijdstip van misdaad onthullen

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam kunnen op basis van een druppel bloed op de plek van een misdrijf vaststellen wanneer die druppel daar terecht is gekomen. Nu nog met een marge van acht uur, maar in de toekomst nog veel nauwkeuriger.

"Die druppel bloed kan ons dus meer vertellen over het tijdstip van het misdrijf", zegt Manfred Kayser. Hij is hoofd van de afdeling Genetic Identification van de Erasmus Universiteit. "Dat kan helpen bij het onderzoek naar de mogelijke daders, bijvoorbeeld als het gaat om een alibi. Als een verdachte van een misdrijf beweert op een bepaalde dag ergens niet te zijn geweest, kun je op basis van de gegevens uit die druppel bloed bepalen of dat klopt, dus of de verdachte liegt of niet."

De onderzoekers van de universiteit bepalen het tijdstip op basis van verschillende 'biomarkers', zoals hormonen en melatonine. Door de dag heen schommelt het niveau van die stoffen in het bloed. Een etmaal kan op basis daarvan worden opgedeeld in drie periodes van acht uur.

Nieuwe biomarkers vinden

Om nog preciezer te kunnen bepalen wanneer bloed op de plek van het misdrijf terechtkwam, is nader onderzoek nodig. De onderzoekers moeten nieuwe biomarkers vinden, die dan gebruikt kunnen worden bij de tijdsbepaling. "We weten dat er heel veel van die biomarkers zijn, we moeten ze alleen nog vinden", zegt Kayser.

Het Erasmus MC vervult volgens Kayser in de wereld een pioniersrol bij onderzoek naar bloed en biomarkers. "Vaak nemen andere universiteiten delen van onze onderzoeken over en studeren ze daarop verder. Daarmee blijft het een voortgaand onderzoek. Op termijn willen we zover komen dat we bij een misdrijf op basis van het bloed het tijdstip van overlijden heel nauwkeurig kunnen bepalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl