De Barcaccia-fontein in het centrum van Rome na het bezoek van de fans
NOS Nieuws

Feyenoordsupporters voor rechter in Italië

In Rome is het proces begonnen tegen zes Feyenoord-supporters. Zij staan niet terecht voor de vernielingen die zijn aangericht tijdens de rellen in de stad in februari vorig jaar, maar voor het geweld dat zij toen hebben gepleegd.

De zes hoofdverdachten worden door het Italiaanse OM gezien als de aanstichters van het geweld. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en verzet bij arrestaties. Dat wordt veel zwaarder aangerekend dan bijvoorbeeld het vernielen van de Barcaccia-fontein. De verdachten kunnen drie tot vijf jaar celstraf krijgen.

Slecht voorbereid

Vanochtend deden zes politiemensen hun verhaal in de rechtszaal. "De agenten waren snel opgetrommeld en daardoor amper voorbereid op wat ze op het plein aantroffen", zegt correspondent Rop Zoutberg, die de zaak volgt. "De meesten hadden geen wapenrusting aan en waren gewoon in burger gekleed."

Op het Piazza di Spagna stonden de agenten oog in oog met honderden supporters. Die gooiden met vuurwerk en glazen bierflessen naar de agenten, die vrijwel geen bescherming hadden. Het was voor de agenten daarnaast erg moeilijk om charges uit te voeren, omdat de straten spekglad waren doordat veel hooligans op straat hadden geplast.

Veel bewijs

De verdachten waren niet aanwezig in de rechtbank. De advocaat van een van hen zegt dat hij het somber inziet voor de Nederlanders, omdat er veel bewijs is tegen hen.

Mochten de Nederlanders veroordeeld worden, zijn er twee mogelijkheden: of ze worden uitgeleverd aan Italië, of ze zitten hun Italiaanse straf uit in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl