Inwoners van Madaya wachten op voedselhulp
NOS Nieuws

'Ga bij ondervoeding vooral niet te snel eten'

In enkele belegerde plaatsen in Syrië hebben ze weer te eten, maar de ondervoede inwoners moeten vooral niet te gulzig worden. "Het is heel natuurlijk: je ziet eten en je wilt eten", zegt oud-voedingshoogleraar Jo Hautvast in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de ervaringen zijn dat snel veel eten heel dramatisch kan aflopen als je ernstig ondervoed bent."

"Het moet langzaam", legt hij uit. "Geef je deze ernstig ondervoede mensen voedsel, dan heb je kans dat ze binnen een paar dagen of weken alsnog doodgaan. Door het gebrek aan eten zijn hun maag- en darmwand zo dun geworden, dat er gaten kunnen ontstaan."

Zo ging het ook mis met concentratiekampbewoners aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. "Die mensen waren bevrijd en kregen weer te eten. Binnen een paar weken stierven ze, omdat ze dat gewoon niet konden hebben."

Ethiopische kinderen krijgen te drinken tijdens de hongernood van 1985

Tijdens de hongersnood in Ethiopië midden jaren tachtig ontwikkelden onderzoekers een speciaal voedingsmengsel om mensen snel te laten aansterken. "Het was een soort drankje van melkpoeder, olie, suiker met allerlei vitamines en mineralen. Daar kan je ieder uur een beetje van eten", zegt Hautvast.

Hij hoopt dat er voldoende medisch personeel is in Madaya en elders om de juiste zorg te kunnen verlenen. "Het is een heel moeilijk opgave. Ik hoop dat ze niet alleen het voedsel afleveren, maar ook de kwetsbaarste mensen te pakken krijgen." Volgens Rode Kruis-woordvoerder Juriaan Lahr ligt die verantwoordelijkheid bij de lokale gezondheidsautoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl