IAAF-voorzitter Sebastian Coe is vastbesloten het dopingvraagstuk in de atletiek stevig aan te pakken.
NOS Sport

IAAF: wij hebben geen dopingzaken laten liggen

Er is geen sprake van systematische corruptie binnen de internationale atletiekfederatie IAAF. Corruptie en het verdoezelen van dopingfeiten was het werk van een enkeling binnen de atletiekbond en niet van de meerderheid van de medewerkers. Dat staat te lezen in een via de site insidethegames.biz uitgelekte verklaring van de IAAF aan het WADA, het wereldantidopingagentschap.

De internationale atletiekfederatie gaat in het stuk van dertig pagina's in op de beschuldigingen aan haar adres. Er zijn geen dopingzaken weggemoffeld is de strekking. Alle zaken die vervolgd moesten worden, zijn vervolgd.

De bond erkent wel dat in vier gevallen vraagtekens te plaatsen zijn bij de termijn waarbinnen actie werd ondernomen. Zo verstreken er vaak maanden voordat een verdacht geval tot nader onderzoek en een eventuele straf leidde. Om die reden konden enkele atleten meedoen aan de Olympische Spelen van Londen. Twee van hen wonnen een medaille bij het snelwandelen.

Tweede rapport over misstanden atletiek

Komende donderdag komt het WADA met een tweede rapport over misstanden binnen de atletiek. Het eerste rapport handelde met name over de situatie in Rusland, in het tweede komt ook de werkwijze van de IAAF aan bod. De IAAF wil naar eigen zeggen de beschuldigingen niet bagatelliseren, maar wil laten zien dat de atletiekwereld wel degelijk doping aanpakt.

Vorige week schorste de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie drie (ex-)bestuurders levenslang. Een vierde official, het voormalig hoofd van de anti-dopingafdeling, werd voor vijf jaar geschorst. De drie hoofdverdachten zouden smeergeld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te verdoezelen.

Tegen de oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie, Lamine Diack, loopt een justitieel onderzoek. Hij zou ruim een miljoen euro van verdachte atleten hebben aangenomen. De IAAF wordt op dit moment geleid door de voormalige Britse olympisch kampioen Sebastian Coe. Hij heeft van het bestrijden van doping een prioriteit gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl