De Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam
NOS Nieuws

COA ontraadt jonge asielzoekers kerkbezoek na misbruik

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) raadt minderjarige asielzoekers af om kerkdiensten van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam te bezoeken. De organisatie heeft meerdere signalen gekregen die wijzen op misbruik van jonge vrouwen in de gemeenschap rond de kerk.

De afgelopen tijd werd in Rotterdam een groot aantal Eritrese vrouwen van onder de 18 jaar zwanger. Volgens het COA is er aanleiding om te denken dat de zwangerschappen voortkomen uit gebeurtenissen in en rondom de kerk. Mogelijk hebben sommige vrouwen niet ingestemd met seksueel contact, zegt een woordvoerder.

"We hebben aanwijzingen gekregen van personeel, Vluchtelingenwerk en voogdij-instelling Nidos die wijzen op mogelijke misstanden in de gemeenschap rond de kerk", zegt hij.

Serieuze gevallen

Volgens het COA gaat het om een aantal serieuze gevallen. "Alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn erg kwetsbaar. Wij hebben dit meteen gemeld bij onder meer de politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel."

Voorzitter kerk: voor het eerst dat ik hier van hoor

De vluchtelingenorganisatie heeft de voogden van de jonge asielzoekers in samenspraak met Nidos geadviseerd om hen niet langer kerkdiensten in de kerk in Rotterdam te laten bezoeken. De voogden kunnen dat de minderjarige vreemdelingen vervolgens verbieden.

Geschrokken

Het COA zegt dat de minderjarige asielzoekers de komende tijd intensiever worden begeleid. De groep jonge vreemdelingen kreeg al 24 uur per etmaal begeleiding.

De voorzitter van het bestuur van de Eritrees-orthodoxe kerk zegt dat hij is geschrokken van de berichten. Hij zegt dat er in de kerk geen misbruik kan hebben plaatsgevonden.

De politie is nog geen strafrechtelijk onderzoek gestart, maar onderzoekt wel of daar aanleiding toe is. Bij de politie Rotterdam zijn voor zover bekend geen aangiften binnengekomen over deze zaak, maar omdat er ook meisjes uit andere steden komen, is het mogelijk dat ze daar aangifte hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl