Agenten bij het centraal station van Keulen
NOS Nieuws

'Keulse politie faalde tijdens Oudejaarsnacht'

De politie in Keulen heeft bij de ongeregeldheden op Oudejaarsavond rond het centraal station en de dom ernstig gefaald. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen in een bijzondere zitting van het deelstaatsparlement. "Het beeld dat de Keulse politie in de Oudejaarsnacht heeft laten zien, is onaanvaardbaar", zei minister Jäger (SPD).

De politieleiding kreeg die avond al vroeg meldingen over een grote hoeveelheid mannen bij het centraal station, die veel hadden gedronken. Rond 21.00 uur was het bekend dat het om ongeveer 500 mannen met een migrantenachtergrond ging.

Hoewel er ongecontroleerd vuurwerk werd afgestoken en de groep rond 23.00 uur tot duizend man was aangegroeid, vond de commandant die de leiding had het niet nodig om versterking te vragen, hoewel die door de landelijke politieleiding werd aangeboden.

Openheid

Jäger bekritiseerde ook het gebrek aan openheid bij de politie over wat er in de Oudejaarsnacht is gebeurd. Hij ontkent dat zijn ministerie de politie heeft opgedragen om over de herkomst van de daders te zwijgen.

Het tegendeel zou waar zijn. Toen de informatievoorziening door de politie na een paar dagen nog steeds gebrekkig was, gaf het ministerie opdracht "onduidelijkheden uit de weg te ruimen en verstandig en compleet te verslag te doen". Ook zei hij dat er geen taboes mogen zijn als het gaat om "ongemakkelijke vragen of politiek gevoelige antwoorden".

Migranten

Meer dan 500 vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan omdat zij in de Oudejaarsnacht in Keulen zijn aangerand, verkracht of bestolen. Jäger zegt dat de daders vrijwel allemaal een migrantenachtergrond hebben. Hij baseert zich op verklaringen van getuigen, de Keulse politie en de federale politie.

De meeste daders komen uit Noord-Afrika en de rest van de Arabische wereld. Daar zitten ook vluchtelingen onder. "Op grond van wat wij nu weten, zitten er vluchtelingen onder die het afgelopen jaar zijn aangekomen", zei Jäger. Het is voor het eerst dat hij zich over de achtergrond van de daders uitlaat.

Op dit moment zitten er vier verdachten vast. Naar negentien verdachten wordt nog gezocht.

Onder druk

De regering van Noordrijn-Westfalen wordt gevormd door de sociaal-democratische SPD en de linkse milieupartij Die Grüne. De christen-democratische CDU en de liberale FDP leggen zich niet neer bij het opstappen van de Keulse politiechef Wolfgang Albers, afgelopen vrijdag.

"De positie van minister Jäger staat erg onder druk", zei NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek op NPO Radio 1. Dat komt ook door het nieuws van het afgelopen weekeinde, dat de man die donderdag in Parijs een politiebureau aanviel uit een azc in Noordrijn-Westfalen kwam.

"Vanuit de politiek is heel veel kritiek op Jäger. Nadat de politiechef is gevallen, wordt er tocht echt wel naar hem gekeken", zegt Van de Hulsbeek. Jäger wijst alle schuld af. Hij vindt dat de politieleiding heeft gefaald, omdat er geen versterking is opgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl