Een ernstig ondervoede baby uit Madaya
NOS Nieuws

VN: vandaag actie tegen hongerdood in Madaya

Hulporganisaties en de Verenigde Naties hopen vandaag hulpgoederen te kunnen brengen aan de inwoners van Madaya. De Syrische plaats is al maanden afgesneden van hulp en velen dreigen er naar verluidt de hongerdood te sterven.

De afgelopen week kwamen via sociale media foto's naar buiten van graatmagere mensen uit Madaya. Het stadje, in Zuid-Syrië vlak bij de Libanese grens, wordt al maanden belegerd door het Syrische leger.

Het was eigenlijk de bedoeling om gisteren hulp te bieden, maar er waren nog een aantal problemen die niet waren opgelost. Waar die precies uit bestonden, is onduidelijk.

Een VN-woordvoerder zegt tegen de BBC dat het vandaag waarschijnlijk wel gaat lukken.

In Madaya wonen zo'n 40.000 mensen. Volgens Artsen zonder Grenzen is de situatie er schrikbarend. Er zijn berichten dat de inwoners alleen nog gras en planten te eten hebben. Tientallen mensen zijn al door honger omgekomen.

Tijdens de revolutie droomde ik van democratie, vrijheid. Vandaag gaan al mijn dromen over eten."

Inwoner Madaya in skype-interview met The New York Times

Madaya is niet de enige plaats waar Syriërs zijn afgesneden van de buitenwereld. Ook de inwoners van bijvoorbeeld Foah en Kefraya, in het noordwesten in de provincie Idlib, verkeren in grote nood. Deze plaatsen zijn in handen van het regeringsleger, en worden belegerd door rebellen. In totaal zouden in Syrië zo'n 400.000 mensen achter de frontlinie wonen, met niet of nauwelijks toegang tot eten en verzorging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl