NOS Nieuws

Puigdemont premier van Catalonië

Separatist is nu premier van Catalonië

In Catalonië is Carles Puigdemont door het parlement gekozen tot minister-president van de regio, als opvolger van de conservatieve Catalaanse nationalist Artur Mas. Puigdemont deelde meteen na zijn verkiezing mee dat hij doorgaat met het proces om Catalonië onafhankelijk van Spanje te maken.

Puigdemont kreeg de steun in het Catalaanse parlement in Barcelona van de radicale, anti-kapitalistische partij CUP. De CUP, die tien zetels heeft, wilde geen steun geven aan Mas.

Girona

De nieuwe regiopremier Puigdemont is nu nog burgemeester van Girona. Zijn voorganger Mas gaf zijn positie als leider van de 'Samen voor Ja'-beweging op, toen duidelijk werd dat hij niet op een meerderheid in het parlement kon rekenen.

De Spaanse premier Rajoy zei direct na de verkiezing van Puigdemont dat hij niet zal toestaan dat Catalonië zich afscheidt van Spanje. Rajoy heeft contact gezocht met de belangrijke politieke leiders in Spanje, die het erover eens zijn dat de Catalaanse onafhankelijkheid niet getolereerd zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl