Trainer Frank de Boer geeft uitleg tijdens het trainingskamp van Ajax in Belek
NOS Voetbal

De Boer wil meer rendement bij 'PlayStation-spelers'

Koploper in de eredivisie, maar toch is er kritiek op Ajax. Trainer Frank de Boer snapt dat de fans soms klagen. "Maar die snappen weer niet hoe lastig het soms is tegen tegenstanders die zich ingraven. We hebben de meeste goals voor en de minste tegen", pareert De Boer de kritiek.

Ajax bereidt zich in het Turkse Belek voor op de hervatting van de competitie, het enige podium waarop de Amsterdammers na de winterstop nog actief zijn. In de beker en in Europa zijn de Amsterdammers al uitgeschakeld. Op Europees vlak schoot Ajax tekort in de Champions League en vervolgens in de groepsfase van de Europa League. En het voetbal was meestal niet echt swingend.

Favoriet

De Boer gaat deels mee met de kritiek. "Maar kijk naar PSV. Dat heeft een paar steekjes laten vallen tegen clubs die zich helemaal hebben ingegraven. Internationaal hebben ze het juist goed gedaan omdat ze het spel niet hoefden te maken. Dat is veel gemakkelijker dan wanneer je continu het spel moet maken. Wij zijn toch vaak de favoriet. Ook tegen Celtic, Rapid Wien en Molde", zegt hij over de moeizame en tegenvallende missies in de Europese competities.

'Huidige generatie voetbalt als op de PlayStation'

De Boer heeft te maken met een jonge, talentvolle spelersgroep. En in topvoetbal draait alles om details. "De huidige jeugd wil eerst een leuke actie maken, is meer op zichzelf gericht. Ze hebben iets van: 'ik moet iets leuks laten zien'. Zoals op de PlayStation."

"Maar als het geen rendement oplevert, hebben we er niets aan. Je moet de balans zien te vinden. Je moet spelers niet hun creativiteit, hun vrijheid afnemen. Ze moeten echter wel beseffen waar het uiteindelijk om draait."

Kampioenschap

En het draait bij de Amsterdammers na de winterstop om de titel. De doelstelling van de Amsterdammers is nog steeds hetzelfde als voor de start van de competitie: kampioen worden. PSV en Feyenoord zijn de voornaamste concurrenten.

De Boer schat PSV iets hoger in. "PSV heeft een goede selectie, is qua balans het best in orde. Ze hebben ook een paar goede wisselspelers. Feyenoord heeft weer de sluwheid van Dirk Kuijt en er zit veel power in het team. Wij moeten straks zorgen dat ze niet dichterbij komen."

'We zoeken een speler die ons kampioen kan maken'

Spits

Voor die laatste opdracht is, in de ogen van de trainer, een nieuwe spits wel belangrijk. Tijdens het trainingskamp in Belek bleek echter dat niet iedereen bij Ajax de mening van De Boer deelt. De trainer had kritiek op de raad van commissarissen, die zich te veel met het transferbeleid zou bemoeien en de komst van een spits zouden tegenhouden.

De Boer en directeur spelerszaken Marc Overmars zitten wel op één lijn. "Marc wil graag kopen, maar moet zich verantwoorden aan de rvc. Ik vind het ook heel vreemd dat de commissarissen zoveel invloed hebben op het transferbeleid van Ajax", tekende De Telegraaf op uit de mond van de trainer.

De Boer: "We zoeken een speler die ons kampioen kan maken, in elk geval een speler die het verschil kan maken. Wij denken dat we heel veel in kleine ruimtes komen te spelen. Bij Bayern München maken de buitenspelers het verschil, Messi en Neymar bij Barcelona. Met een speler die het verschil kan maken, wordt de kans groter dat we op 8 mei met de schaal in onze handen staan."

En of De Boer trainer van Ajax blijft als hij voor de vijfde keer kampioen is geworden? "Het moment dat ik vertrek komt natuurlijk dichterbij", zegt hij zelf. "Er hebben, zeker in het verleden, clubs op de deur geklopt. Maar ik ben nu bezig met Ajax."

'Moment dat ik vertrek komt dichterbij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl