NOS Nieuws

Asscher en Hennis bezoeken Nederlandse militairen in Irak

Vice-premier Asscher en minister Hennis van Defensie hebben afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Irak. Ze bezochten Nederlandse militairen in de steden Erbil en Bagdad.

De ministers werden begeleid door Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Ze spraken onder anderen met de premiers van Irak en de Koerdische Autonome Regio in het noorden van het land.

Ministers Hennis en Asscher bezoeken Irak

In Irak zijn sinds begin vorig jaar zo'n 130 Nederlandse militairen om Koerdische strijders te trainen. Die vechten in het noorden van het land tegen terreurgroep IS. Ook bombarderen Nederlandse F16's boven het land.

Minister Hennis is tevreden over de Nederlandse bijdrage. "Onze inzet werpt vruchten af, maar militaire druk blijft nodig. We gaan een nieuwe fase in waarin IS meer in het defensief zit en de Iraakse strijdkrachten meer het initiatief nemen." Hennis opende tijdens het bezoek ook nieuwe leslokalen voor Iraakse militairen die zijn betaald met Nederlands geld.

  • ANP
    Nederlandse militairen tijdens een training aan Peshmerga in februari
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Vicepremier Asscher zei dat hij met het bezoek de Nederlandse militairen wil steunen. "Het uitzenden van militairen is een van de moeilijkste beslissingen voor een kabinet. Je stuurt mensen naar gevaarlijke gebieden. Om, mede namens het kabinet, belangstelling en waardering te tonen voor wat zij in Irak doen, zijn we hier.”

Hennis en Asscher bezoeken Irak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl