NOS Schaatsen

Andere Tijden Sport: De triomf van een schaatsmoeder

Andere Tijden Sport: De triomf van een schaatsmoeder

Atje Keulen-Deelstra uit Irnsum is één van de beste schaatssters die Nederland ooit heeft voortgebracht. Maar het zijn niet alleen haar vier wereldtitels, begin jaren zeventig, die haar carrière een extra glans gaven.

Andere Tijden Sport besteedt vanavond aandacht aan de schaatsster Atje Keulen-Deelstra die als moeder van drie kinderen vier keer wereldkampioen werd. Want 'us Atsje' werd, eigenlijk onbedoeld, een voorloper van de vrouwenemancipatie in Nederland.

Keulen-Deelstra: beste Friese schaatsster van de vorige eeuw

Ze wordt geboren in Grou, in 1938. Haar eerste zege boekt ze in 1969, op 29-jarige leeftijd. In dat jaar doet ze ook voor het eerst mee aan de NK allround; ze wordt zevende. Een jaar later staat ze al op de hoogste trede. De KNSB kan dan niet meer om haar heen en voegt haar toe aan de kernploeg. Op haar 32ste.

In datzelfde jaar wordt de moeder van drie kinderen voor het eerst wereldkampioene. De zorg voor haar kinderen? Die kwam in de wintermaanden neer op haar man Jelle en zijn ouders. En dat zorgde in die tijd voor de nodige ophef in Nederland.

Zondag, 22.20 uur

Andere Tijden Sport achterhaalde veel amateurbeelden van de inhuldigingen van Keulen-Deelstra. En exclusief voor het programma maakte de Friese zanger-componist Meindert Talma het 'Atje-lied'. De tweede ATS in de winterserie is te zien om 22.20 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Andere Tijden Sport: 'Heya Atsje'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl