NOS NieuwsAangepast

AD: beste en slechtste oliebol in Spijkenisse

De winnaar van de jaarlijkse oliebollentest van het AD is Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse. Hij kreeg als enige een tien. Volgens de jury valt zijn oliebol "op alle punten in de smaak".

"We hebben de mooiste prijs gewonnen die er als bakker te winnen valt", luidde de reactie van Cees Weeda van Meesterbakker Voskamp. "Het recept hebben we in de kluis gelegd."

'Tegenslag'

De krant testte de oliebollen bij zo'n honderd kramen en bakkers. Met de uitslag van dit jaar is een einde gekomen aan de zegereeks van oliebollenbakker Richard Visser uit Rotterdam; hij won zeven keer.

'Oliebollenkoning' Visser kreeg dit jaar een 7,5 en werd daarmee zestiende. "Respect voor Richard Visser, die ondanks veel tegenslag toch de moed had zijn nek uit te steken", valt te lezen in de eindconclusie.

Daarmee doelde de jury op het moeilijke jaar dat de bakker heeft gehad, waarin hij te maken kreeg met een overval en brandstichting in zijn kraam.

Nullen

Het viel het AD op dat er dit jaar minder goede oliebollen te koop zijn. Door het winterweer hadden veel kraamhouders last van bevroren apparatuur, waardoor het moeilijk is om goed beslag voor een oliebol te maken.

Er werden maar liefst zeven nullen uitgedeeld. Niet alleen de winnaar komt uit Spijkenisse, maar ook één van de verliezers. Over de Gebakkraam in Spijkenisse schrijft de jury: "Moddervette braakballen die net zo snel naar binnen als naar buiten glijden. In deze olie moet eerst bedorven vis zijn gebakken. Heel smerig, echt te vies voor woorden. Weg hier."

En: "Oliebollen zien eruit alsof ze van binnen zijn geëxplodeerd. Vet en vies met smerige vissmaak", luidt het oordeel over Gebakkraam Bierens-Dauphin in Veldhoven. Het panel spreekt zelfs over "een traumatische ervaring". "En door de foute olie wellicht letterlijk ziekmakend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl