NOS Nieuws

Moslima uit zaal gezet tijdens toespraak Trump

Moslima protesteert bij Donald Trump

Een Amerikaanse moslimorganisatie eist excuses van presidentskandidaat Donald Trump voor een incident tijdens een campagnebijeenkomst. Een moslima werd vrijdag door de beveiliging de zaal uit gezet nadat ze stil protest had gevoerd tegen anti-islamuitspraken van de Republikein.

Trump bezocht vrijdag de Winthrop University in South Carolina. De 56-jarige Rose Hamid, in het dagelijks leven stewardess, kwam luisteren en droeg een T-shirt met de tekst 'Salam, ik kom in vrede'. Haar plan was om te gaan staan als Trump iets aanstootgevends zou zeggen, niet alleen voor moslims maar ook voor anderen.

Uitgejouwd

Dat gebeurde volgens haar toen Trump begon over Syrische vluchtelingen. Hij suggereerde dat mensen die het oorlogsgeweld in Syrië ontvluchten, sympathiseren met terreurgroep IS. Hamid ging staan en ineens waren alle ogen op haar gericht. Ze werd uitgejouwd en iemand vroeg of ze een bom bij zich had. Een andere man schreeuwde dat ze weg moest gaan.

Beveiligers kwamen naar haar toe en verzochten haar te vertrekken. Ze begeleidden haar naar de uitgang.

Verkiezingsretoriek

Moslimorganisatie CAIR (Council of American-Islamic Relations) wil dat Trump zijn verontschuldigingen aanbiedt voor het incident. Volgens de organisatie leidt de verkiezingsretoriek van de Republikein tot anti-islamitische sentimenten. CAIR roept Trump op om daarover in gesprek te gaan met Amerikaanse moslimleiders.

De presidentskandidaat heeft nog niet op het incident gereageerd. Ook Rose Hamid zelf heeft niets van Trump gehoord. "Ik zou graag willen weten wat hij hierover te zeggen heeft", zei Hamid tegen het persbureau AP. "Men zegt dat ik de bijeenkomst verstoorde. Daar zou ik dan graag bewijzen van zien, want de verstoring kwam niet van mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl