Volleybalsters grijpen naast ticket voor Rio

Nederland verliest finale om olympisch ticket van Rusland

De Nederlandse volleybalsters hebben de finale van het olympisch kwalificatietoernooi verloren. Regerend Europees kampioen Rusland was met 3-1 te sterk voor Oranje: 25-21, 22-25, 25-19, 25-20.

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti had moet winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen, komende zomer in Rio de Janeiro. De ploeg krijgt in mei nog een kans om zich in Japan op het OKT te plaatsen voor de Spelen. Daar strijden acht landen om de laatste vier tickets.

Drie maanden geleden werd Oranje in de EK-finale volledig weggespeeld door de titelverdediger en wereldkampioen van 2006 en 2010: 25-14, 25-20, 25-20. Ditmaal gaf Nederland twee sets lang goed partij, maar bleken de Russinnen in het vervolg opnieuw een maatje te groot.

In de eerste set ging het tot 4-4 gelijk op, maar daarna pakten de Russische vrouwen een voorsprong die lange tijd rond de vijf punten schommelde. Van 10-15 knokte Oranje zich terug tot 14-16. Judith Pietersen kreeg de kans om het verschil verkleinen tot één punt, maar haar smash op 16-18 ging uit.

Daarna namen de Russinnen het heft weer in handen en liepen uit tot 17-22. Nederland gaf niet op, verkleinde de marge nog wel tot 21-23, maar moest de set toch aan de regerend Europees kampioen laten.

Celeste Plak haalt uit in de finale van het OKT

De tweede set was een stuk spannender. Nederland hield Rusland goed bij en kwam met 7-6 voor het eerst op voorsprong. Die werd weliswaar direct verspeeld, maar invalster Celeste Plak zette Oranje weer op voorsprong na een lange rally. Lonneke Slöetjes serveerde slordig in het net, maar door twee punten van Plak pakte Oranje opnieuw de leiding: 12-10.

Een mislukte service (van Plak ditmaal) en een goede aanval brachten de Russinnen weer langszij, maar Oranje was nu echt goed in de wedstrijd gekomen. Van 13-13 werd het 20-16, met dank aan opnieuw een paar punten van Plak. Rusland gaf zich niet gewonnen en op 22-20 nam Guidetti een time-out om zijn ploeg op het juiste spoor te houden.

Dat werkte, want Oranje liet zich niet gek maken en won de tweede set na een mislukte service van Rusland.

Rusland kan ticket richting Rio boeken

In de derde set hadden de Russinnen hun zaken weer beter op orde. Nederland pakte het eerste punt nog, daarna stond Rusland continu voor. Een keer kreeg Oranje de tegenstander nog in het vizier (15-16), maar verder koerste Rusland onbedreigd op de 2-1 voorsprong in sets af.

Giovanni Guidetti baalt na een Russisch punt

Ook in de vierde set slaagde Nederland er niet in het spel van de Russinnen te ontregelen, zoals dat in de tweede set zo goed lukte. Al snel stond Rusland ruim voor. Pas op 5-11 lieten ze de teugels vieren en gaven Oranje zo kans om terug in de wedstrijd te komen.

Vanaf de kant aangespoord door Guidetti kwam Nederland terug tot 11-13, maar verder lieten de Russinnen Oranje niet komen. Met vijf punten op rij was de marge zeven punten, waarna de Russinnen verder onbedreigd de setwinst en het olympisch ticket veroverden.