Het protest tegen de wet in januari
NOS Nieuws

Polen laten zich de mond niet snoeren; opnieuw protest

Tegenstanders van de Poolse regering hebben in de hoofdstad Warschau en andere steden tegen de nieuwe rechtse regering gedemonstreerd. Ze vinden de nieuwe mediawet, die gisteren in werking is getreden, een bedreiging voor de democratie en de persvrijheid.

In die wet is geregeld dat de regering het voor het zeggen heeft bij de publieke radio- en tv-zenders. De regering benoemde meteen de rechtse politicus en journalist Jacek Kurski tot directeur van de staatstelevisie. Ook op andere belangrijke functies zijn mensen vervangen. Ook de wetgeving rond de benoeming van rechters van het constitutioneel hof is aangepast.

"De regering liegt"

Het protest is georganiseerd door het onlangs opgerichte Comité voor de Bescherming van de Democratie. Vorige maand demonstreerden al tienduizenden mensen tegen de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid. Nu zwaaiden zo'n 5000 mensen in Warschau met de rood-witte Poolse vlag en met EU-vlaggen. Op spandoeken stonden teksten als "Handen af van de radio" en "De regering liegt".

Nog eens duizenden demonstreerden in Wroclaw, Krakow, Katowice en Lodz. De demonstranten eisten dat de wet wordt ingetrokken en vergeleken de toonaangevende rechtse politicus Kaczynski met de Russische president Poetin.

Ook Brussel heeft zijn zorgen geuit over de handelwijze van de Poolse regering, die in november aantrad. Komende woensdag debatteren EU-leiders en de Europese Commissie erover. De regering zegt dat de aanpassingen nodig zijn omdat de wetten te veel de signatuur van de vorige, liberale regering dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl