VN-gezant de Mistura spreekt met de pers in Damascus
NOS Nieuws

Syrisch bewind zegt deelname aan vredesoverleg toe

De Syrische regering is bereid om aan te schuiven bij het vredesoverleg dat op 25 januari in Genève van start gaat. Dat heeft minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken in Damascus laten weten aan de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura.

Maar Damascus doet alleen mee als het eerst inzage krijgt in de lijst met namen van Syriërs die ook uitgenodigd zijn voor het overleg, en in de lijst van de "terroristische groeperingen" die in Genève zijn vertegenwoordigd.

Staakt-het-vuren

De VN-Veiligheidsraad ging in december unaniem akkoord met een 'routekaart voor vrede' in Syrië, na vijf jaar strijd. Voor het vredesproces wordt twee jaar uitgetrokken. In die periode moet een staakt-het-vuren van kracht zijn, met uitzondering van de gezamenlijke strijd tegen de meest extremistische opstandelingen.

Een van de lastigste taken van de diplomaten die het overleg voorbereiden, is om vast te stellen welke groeperingen op die 'zwarte lijst' gezet moeten worden. Daarover lopen de meningen van alle deelnemende partijen sterk uiteen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl