Staatssecretaris Joop van der Reijden (l) geeft Ria Stalman een bosje bloemen, nadat hij haar in 1985 heeft onderscheiden met een lintje
NOS Nieuws

Kanselier kijkt naar koninklijke onderscheiding Ria Stalman

De kanselier der Nederlandse Orden gaat bekijken of Ria Stalman haar koninklijke onderscheiding mag houden. Zij bekende vanavond in Andere Tijden Sport dat ze in de laatste 2,5 jaar van haar loopbaan doping heeft gebruikt.

"We hebben ons hier nog niet over gebogen", zegt Henk Morsink, die als kanselier namens de koning de taak heeft om de 'zuiverheid en waardigheid' van lintjes te bewaken. Op het eerste gezicht denkt Morsink dat de kans niet groot is dat Stalman haar onderscheiding moet inleveren.

Stalman werd in 1985 ridder in de Orde van Oranje-Nassau, nadat ze het jaar daarvoor in Los Angeles goud had gewonnen als discuswerpster.

Gevangenisstraf

Morsink heeft nog geen gelegenheid gehad om zich in de detail in de dopingzaak te verdiepen. "Maar als we vinden dat ze de onderscheiding moet inleveren, is het de vraag of dat kan."

Gedecoreerden kunnen hun ridderorde kwijtraken als ze in aanraking komen met justitie. Regel is dat de onderscheiding moet worden ingeleverd bij een veroordeling tot een jaar gevangenisstraf of langer. Morsink: "Ik ken de zaak nog onvoldoende, maar het lijkt me niet dat dit hier het geval zal zijn".

In 2008 moest een gepensioneerd hoogleraar van de TU Eindhoven, een koninklijke onderscheiding inleveren wegens bezit van kinderporno. Hij was veroordeeld tot een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl