Het omstreden boek van Adolf Hitler is voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog te koop in Duitsland
NOS Nieuws

Vraag naar Mein Kampf overtreft verwachting

De vraag naar de heruitgave van Adolf Hilters Mein Kampf is veel groter dan was geraamd. De uitgever heeft 4000 exemplaren laten drukken maar kreeg vandaag op de dag van publicatie 15.000 bestellingen binnen. Ook is er vraag naar vertalingen in het Italiaans, Frans en Engels.

Het Institut für Zeitgeschichte in München en Berlijn bracht vandaag een wetenschappelijk becommentarieerde versie op de markt van het boek dat Hitler tussen 1924 en 1926 schreef. Het werd de Bijbel van de nationaal-socialisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan zes miljoen Joden de dood in joegen. De Duitse deelstaat Beieren, in het bezit van de auteursrechten, kon de heruitgave van het boek 70 jaar lang tegenhouden. Maar die rechten vervielen op 1 januari.

Het besluit om het antisemitische boek opnieuw uit te geven, maakte in Duitsland flink wat discussie los. De Joodse gemeenschap is er in ieder geval blij mee. Zonder de uitgave zouden belangstellenden hun toevlucht moeten nemen tot de originele publicaties, zoals die op internet of in antiquariaten te vinden zijn. "De wetenschappers tonen met het boek aan welke grillige theorieën en stellingen Hitler had", zegt voorzitter Josef Schuster van de Joodse Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl