De politie onderzoekt een auto in de Franse hoofdstad. De auto is vermoedelijk door de voortvluchtige Abdeslam Salah gehuurd
NOS Nieuws

Nog steeds jacht op verdachten van aanslagen 13-11

Vandaag werd duidelijk dat bommen die zijn gebruikt bij de aanslagen in Parijs op 13 november zijn gemaakt in een appartement in Schaarbeek. Na de aanslagen zou verdachte Salah Abdeslam ondergedoken hebben gezeten in het appartement.

Abdeslam is één van de verdachten naar wie de politiekorpsen in België en Frankrijk op zoek zijn. Zeker is dat acht terroristen die bij de aanslagen in Parijs betrokken waren, zijn gedood. Zeven tijdens de aanslagen zelf, de achtste later bij een politie-inval in St. Denis, ten noorden van Parijs.

Maar mogelijk waren er tien of nog meer mensen bij betrokken. Daarom is de politie nog druk op zoek naar andere daders of helpers.

Hieronder een overzicht:

- Bij de aanslag in de concerthal Bataclan zijn drie terroristen omgekomen. Twee bliezen zichzelf op; de derde werd door de politie doodgeschoten. Het zijn:

Ismail Omar Mostefai (29). Fransman van Algerijnse afkomst. Stond op een verdachtenlijst van de Franse politie.

Samy Amimour (28). Franse buschauffeur, woonde in de buurt van St. Denis waar hij radicaliseerde.

Foued Mohamed-Aggad. Fransman die woonde in Straatsburg. Vertrok eind 2013 met zijn broer naar Syrië. Zijn broer zit gevangen in Frankrijk.

Bezoekers van concertzaal Bataclan proberen zich in veiligheid te brengen

- Drie terroristen waren betrokken bij de schietpartijen voor de cafés. Twee daarvan zijn geïdentificeerd:

De 31-jarige Fransman Brahim Abdeslam. Hij groeide op in de Brusselse wijk Molenbeek waar hij samen met zijn broer een kroeg runde.

Abdelhamid Abaaoud (28). Waarschijnlijk het brein achter de aanslagen. Verscheen vanuit Syrië vaak in YouTube filmpjes waarmee hij veel jonge Europeanen voor IS zou hebben geworven. Hij werd tijdens een politie-inval in St. Denis door de Franse politie gedood.

Er zou een derde schutter bij betrokken zijn. De politie baseert dit op DNA dat is gevonden bij een van de daders die zichzelf opblies. Het DNA past bij de sporen die zijn gevonden op een van de geweren die in een vluchtauto zijn gevonden.

Dode bij een van de cafés in Parijs waar terroristen een aanslag pleegden

- Bij de aanslag in het stadion zijn drie terroristen omgekomen. Zij bliezen zichzelf op.

Een van de daders is geïdentificeerd als Bilal Hadfi (20). Hij vertrok in februari naar Syrië.

Bij een tweede dader werd een paspoort gevonden van Ahmad Al Mohammad, geboren in Idlib in Syrië. Maar het is nog niet bevestigd dat dit paspoort ook echt van hem was.

Ook buiten Stade de France is de paniek groot

- Bij een politie-inval in St. Denis is naast Abdelhamid Abaaoud (die betrokken was bij de schietpartijen bij de cafés) ook zijn nicht Hasna Ait Boulahcen gedood. Zij zou indirect betrokken zijn bij de aanslagen.

Bij de inval in St. Denis kwam nog een derde persoon om. Mogelijk is dit de derde schutter die betrokken was bij de aanslagen voor de cafés, maar deze theorie is niet bevestigd.

Het appartement in Saint-Denis waar een explosie plaatsvond bij de inval van de politie

Naar wie wordt nog gezocht?

De belangrijkste verdachte naar wie nog wordt gezocht is Salah Abdeslam (26), geboren in Molenbeek. Hij wordt ervan verdacht de auto's te hebben gehuurd die werden gebruikt tijdens de aanslagen. Na de aanslagen slaagde hij er in terug te rijden naar België en is sindsdien spoorloos. Zijn broer Brahim kwam om bij de aanslagen.

Ook is de politie op zoek naar Samir Bouzid en Soufiane Keyal. In september zijn ze bij de Hongaars-Oostenrijkse grens met Salah Abdeslam in een auto gezien.

Verder wordt er nog gezocht naar Mohamed Abrini, een Belg van Marokkaanse afkomst. Hij verscheen op bewakingsbeelden van een tankstation ten noorden van Parijs. Op 11 november tankte hij zijn Renault Clio vol; deze auto werd gebruikt bij de aanslagen.

De 26-jarige Salah Abdeslam wordt door de politie gezocht

In Frankrijk en België zijn sinds de aanslagen meer dan honderden huiszoekingen en arrestaties verricht. Maar er zijn ook weer veel verdachten vrijgelaten. De volgende verdachten zitten nog steeds vast:

In Frankrijk is dat Jawad Bendaoud, Hij zou telefonisch contact hebben gehad met een andere verdachte. Hij werd gearresteerd tijdens de politie-inval in St. Denis. Zeven anderen die tegelijk werden opgepakt, zijn de volgende dag vrijgelaten.

In België zitten nog negen verdachten vast:

Mohammed Amri en Hamza Attouh. Zij reden kort na de aanslagen Salah Abdeslam van Parijs naar België.

Lazez Abraimi. Hij zou Salah Abdeslam in Brussel een lift hebben gegeven.

Ali Oulkadi. Een 31-jarige Fransman die in Molenbeek woont. Zou op 14 november Salah Abdeslam in Brussel een lift hebben gegeven.

Abdellah Chouaa. Een 35-jarige Belg die contact zou hebben gehad met de voortvluchtige Mohamed Abrini.

Mohammed B. Op 26 november in Brussel gearresteerd. Nog niet bekend waarom.

Samir Z. Een Fransman die op 29 november op het vliegveld van Brussel werd gearresteerd en contact zou hebben gehad met de groep van Bilal Hadfi, een van de dode aanslagplegers.

Abdoullah C. Gearresteerd op 24 december. Volgens het OM heeft hij na de aanslagen meerdere malen contact gehad met Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abaaoud, die als brein van de aanslagen wordt gezien.

Ayoub B. Op 31 december gearresteerd in Molenbeek.

Er is één persoon in Turkije opgepakt:

Dat was de Belg Ahmet Dahmani, op 21 november. Volgens Turkse media zou hij doelwitten hebben uitgezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl