Het personeel van Bynder kan ongelimiteerd vakantiedagen opnemen
NOS Nieuws

Het nieuwe werken: zo veel vakantie als je wil

Geen prikklok bij de deur of een manager die bijhoudt hoelang je achter je bureau hebt gezeten. Steeds meer bedrijven doen het, ook het Nederlandse softwarebedrijf Bynder. Daar werkt het personeel wanneer het wil en kunnen mensen ongelimiteerd vakantiedagen opnemen.

Directeur Chris Hall: "We zijn een snelgroeiend techbedrijf en vragen veel van ons personeel. Omdat we wereldwijd opereren, moeten mensen vaak op aparte uren op kantoor zijn, bijvoorbeeld vanwege een conferencecall met Australië. Die uren turven we sowieso al niet. Er is een grote mate van vertrouwen, dus we dachten: waarom niet hetzelfde doen met vakantiedagen? Als een soort beloning dus."

Productiever

Een aantal bedrijven regelt de vakantiedagen al langer op deze manier. Bijvoorbeeld bij Netflix. Daar houden ze niet meer bij wanneer iemand op vakantie gaat. Volgens dit bedrijf heeft het hoogopgeleide personeel genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om daar op een nette manier mee om te gaan. En ook media- en consultancyfirma &samhoud werkt al vier jaar naar volle tevredenheid niet meer met vaste vakantiedagen. "Het levert meer productiviteit op", zegt Pepijn Hentenaar van het bedrijf.

Ook bij gemeente Hollands Kroon werpt het principe vruchten af. De gemeente heeft een ziekteverzuimpercentage van 2,5. Normaal ligt dat rond de 4 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

"Wij werken op basis van resultaatafspraken. Het gaat erom dat je die nakomt. Dan maakt niet uit hoeveel je wel of niet werkt", vertelt woordvoerder Noortje Slot. De 350 medewerkers krijgen bij een fulltime baan uitbetaald voor 36 uur. "Overuren worden niet bijgehouden en dus ook niet uitbetaald, uitzonderingen daargelaten."

Verdeeldheid

De meningen over het principe lopen uiteen. Enerzijds zouden bedrijven met zo'n vakantieregeling gemakkelijker personeel kunnen aantrekken. Ook hoeven ze niet langer niet-opgenomen vakantiedagen uit te betalen. "Deze constructie moet tot een hogere arbeidsproductiviteit leiden, omdat werknemers uitgerust en daardoor gelukkiger zijn", zegt directeur Chris Hall.

Het moet personeel juist productiever maken. Een uitgeruste werknemer is ook gelukkiger.

directeur Chris Hall, Bynder

Critici zijn van mening dat het werknemers juist onder druk kan zetten. In een zogeheten 'race to the bottom' zou niemand vakantie durven opnemen en mensen alleen maar meer gaan werken. Om dat te voorkomen heeft het bedrijf een minimum aantal vakantiedagen vastgesteld. Hall: "Op die manier krijgt iedere werknemer gegarandeerd de vrije tijd die hij of zij verdient."

Overleg

Bang dat een werknemer bij het minste of geringste vrij neemt, is Hall niet. "Daar hebben we ook over nagedacht en het zal ongetwijfeld wel eens voorkomen. Maar dat zal bij elk ander bedrijf ook zo zijn. Bovendien hebben we wel afspraken dat als je niet komt, dat in overleg gaat. Je kunt dus niet zomaar zeggen: ik ben drie weken weg."

Alles moet in overleg. Je kunt dus niet zomaar zeggen: "Ik ben drie weken weg."

directeur Chris Hall, Bynder

Volgens Hall is het principe niet alleen toepasbaar bij techbedrijven. "Bij elk bedrijf waar een hoge betrokkenheid is, zou het goed kunnen werken, denk ik. Ik hoop dan ook dat andere bedrijven dit voorbeeld volgen. Het past beter bij deze tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl