NOS Sport

Rio stapje dichterbij voor volleybaldames

OKT Ankara: Nederland verslaat Kroatië

De Nederlandse volleybaldames hebben zich in Ankara geplaatst voor de halve finales van het OKT. Door de 25-19, 25-17, 25-23 zege op Kroatië is de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti zelfs groepswinnaar geworden.

De winnaar van het OKT plaatst zich direct voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De nummers twee en drie krijgen nog een herkansing in mei op een kwalificatietoernooi in Japan.

Na de uitstekende pot volleybal die ze woensdag tegen Turkije speelden, hadden de Oranjedames een dag later tegen de zwakke zuster in de groep moeite in hun spel te komen. Kroatië, dat nog geen set won in Ankara, kon zelfs lange tijd bijblijven.

Bij een 11-11 stand was er even wat gedoe bij een beslissing van de video-arbiter, die in het voordeel van Nederland uitviel. De Kroatischen maakten zich druk, verloren de concentratie en direct walste Oranje over hen heen.

Geen paniek

Het Kroatische verzet was zeker nog niet gebroken, want ook in het tweede en het derde bedrijf keek Nederland een tijdje tegen een kleine achterstand aan.

De Oranje-ploeg raakte echter nimmer in paniek. Aan de hand van spelverdeelster Laura Dijkema en topscoorster Lonneke Sloetjes werd elk gaatje professioneel en eenvoudig gedicht. Op het tweede wedstrijdpunt werd de buit binnengesleept.

Nederland is nu poulewinnaar en ontloopt daardoor Rusland in de halve finales. De Russinnen waren vorig jaar in de EK-finale duidelijk een maatje te groot voor Oranje.

De tegenstander in de halve eindstrijd is nog niet bekend. Waarschijnlijk mag de winnaar van de wedstrijd tussen Polen en Italië zich daarvoor opmaken, maar ook België heeft nog een theoretische kans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl