Een ernstig ondervoede baby uit Madaya
NOS Nieuws

'Hulp onderweg voor uitgehongerde Syriërs'

De Syrische regering is bereid hulp door te laten naar de belegerde stad Madaya. Die toezegging hebben de Verenigde Naties naar eigen zeggen gekregen van Damascus. In Madaya verkeren volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN zo'n 40.000 mensen in hongersnood.

Het Rode Kruis zegt dat alle betrokken strijdende partijen toestemming hebben gegeven om de stad in te gaan.

Madaya, vlak bij de Libanese grens en niet ver van Damascus, is in handen van opstandelingen. Volgens de VN is er op 17 oktober voor het laatst een partij voedsel binnengebracht, waarmee ongeveer de helft van de inwoners het een maand zou kunnen uithouden.

Planten en bladeren

Uit het stadje komen berichten van inwoners die zeggen dat ze de afgelopen weken hebben overleefd door planten en bladeren van bomen te eten. De situatie zou alleen maar nijpender zijn geworden door de koude temperaturen en deze week een dik pak sneeuw. Hoeveel mensen er zijn bezweken is niet duidelijk. Op sociale media zijn schokkende beelden opgedoken van uitgemergelde mensen.

De Verenigde Naties hopen het stadje in de komende dagen te kunnen bereiken. Ook wil de VN hulp bieden aan een aantal noordelijke dorpen die zijn afgesneden van hulp. Die zijn in handen van het regeringsleger, maar worden belegerd door gewapende groeperingen. Het gaat om Foah en Kfarya, in het noordwesten in de provincie Idlib. Ook daar zou honger heersen. Alles bij elkaar zouden er zo'n 400.000 Syriërs verblijven in dorpen en steden die worden belegerd, waardoor inwoners geen toegang hebben tot primaire levensbehoeften.

Vredesoverleg

Gisteren trok ook het Rode Kruis al aan de bel over de situatie in de belegerde plaatsen. "De situatie is uiterst droevig en het winterweer maakt het alleen maar lastiger voor ze", sprak een woordvoerder.

Voor het eind van deze maand staan vredesbesprekingen gepland over Syrië. Syrische oppositiegroeperingen die aan tafel zouden verschijnen, hebben de VN verteld dat ze niet willen praten met de regering zolang Madaya, en andere plaatsen, verstoken blijven van hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl