Hulpkonvooi vorig jaar oktober op weg naar Madaya en Zabadani
NOS Nieuws

Voltallige Kamer eist snelle hulp uitgehongerde bewoners Madaya

Alle politieke partijen in de Tweede Kamer roepen het kabinet op snel in actie te komen om de ernstige hongersnood in de Syrische stad Madaya te stoppen. De Verenigde Naties moeten zorgen dat er humanitaire hulp kan komen. Er moet snel een staakt-het-vuren komen tussen de strijdende partijen om humanitaire hulp op gang te krijgen, zegt de voltallige Kamer.

De Syrische stad Madaya, een plaatsje aan de grens van Libanon, wordt belegerd door het Syrische regeringsleger en Hezbollah. Het is te gevaarlijk om te vluchten, voedsel kan de stad al zo'n twee maanden nauwelijks bereiken en de meer dan 40.000 inwoners lijden honger. "Deze mensen hebben onmiddellijk hulp nodig. Er sterven elke dag opnieuw mensen aan ondervoeding", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma.

In totaal wonen naar schatting 400.000 mensen in het belegerde gebied onder deze omstandigheden, ongeveer evenveel als het aantal inwoners van Den Haag.

"Deze Syriërs worden gedwongen om insecten, planten en zelfs katten te eten. De situatie is onhoudbaar.

D66-Kamerlid Sjoerdsma over de situatie in Madaya

Het D66-Kamerlid is alle Kamerfracties afgegaan en de andere 15 politieke partijen willen ook dat er snel iets gebeurt. Nederland heeft de hulp van de Verenigde Naties nodig en moet daar op snelle hulp aandringen. Als er een staakt-het-vuren komt, kan humanitaire hulp op gang komen. "Deze Syriërs worden gedwongen om insecten, planten en zelfs katten te eten. De situatie is onhoudbaar. Daarom deze brede oproep aan het kabinet om in actie te komen", aldus Sjoerdsma.

Het komt zelden voor dat alle partijen in de Tweede Kamer gezamenlijk het kabinet vragen om in actie te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl