Extra geld voor Qredits om 'te doen wat banken niet doen'
Karin Alberts
Verslaggever
Karin Alberts
Verslaggever
Yvet Hurks uit Nuland wilde eind 2013 een dierenkliniek overnemen. Ze had 80.000 euro nodig, maar geen van de banken gaf thuis.
"We verstrekken momenteel geen kredieten", kreeg ze keer op keer te horen. Via-via hoorde Hurks van Qredits. Ze diende een aanvraag in en binnen twee dagen zat er een adviseur aan de keukentafel. "Zo fijn", zegt Hurks. "Eindelijk iemand die in mijn plan geloofde. En de manier waarop Qredits werkt is gewoon heel menselijk."
Zeven jaar bestaat Qredits. In die tijd leende de stichting 134 miljoen uit aan 7000 ondernemers. Zo startte iemand een sapbar in Haarlem, een Turks-Nederlands echtpaar begon een bakkerij/koffietent in Den Haag en een oudere man zette een luxe verzorgingshuis op in Loosdrecht. Vandaag krijgt Qredits zelf een lening van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank om verder te groeien.
Opkikker
In 70 procent van de gevallen gaat het om microkrediet, dat wil zeggen een bedrag tot 50.000 euro. Meer kan ook, tot maximaal 250.000 euro, maar dan moet de aanvrager wel aantonen dat hij geweigerd is door een reguliere bank. Qredits wil geen concurrent zijn van het gewone bankwezen.
De alternatieve bank wil ondernemers een kans geven die door banken te risicovol bevonden worden. Of te duur. Op het uitlenen van microkredieten zijn banken namelijk niet happig, omdat zij aan het verstrekken van zo'n lening evenveel werk en dus kosten hebben dan aan een grote lening.
Dat merkte Gertjan Bosman uit Haarlem ook. Hij wilde een paar jaar geleden weg uit het kantoorleven en voor zichzelf beginnen met een foodbar voor soepen, sappen en salades. De Rabobank attendeerde hem op Qredits. Een kleine 25.000 euro vroeg en kreeg hij. Bijna anderhalf jaar is hij nu open. Aan de muur hangt een lijst met de sappen die je kunt bestellen. Ze hebben namen als Opkikker, Levenlust en Avondrood. "Het heeft even tijd nodig voor mensen je weten te vinden, maar ik heb nu heel wat terugkerende klanten. Dus volgens mij doe ik het goed."
Binnen een paar dagen had ik uitstel van betaling. Banken doen daar veel moeilijker over
Wie bij Qredits een lening krijgt, betaalt evenveel rente als bij een bank. Hurks: "Ik betaal 9 of 9,5 procent rente. Veel mensen schrikken van dat hoge percentage. Maar ik krijg er zoveel voor terug. Helemaal in het begin bleek zo'n beetje alle apparatuur kapot en vervangen te moeten worden. Een tegenvaller. Binnen een paar dagen had ik uitstel van betaling gekregen. Banken doen daar veel moeilijker over."
Daarnaast maakte Hurks dankbaar gebruik van de coach die Qredits haar aanbood. "Als dierenarts weet ik hoe ik dieren moet verzorgen en behandelen. Maar als ondernemer krijg je te maken met personeel, finance, inkoop en logistiek. Dat was allemaal nieuw en dan is het fijn dat er iemand is die daarin adviseert."
Hoeveel ondernemers redden het uiteindelijk? Na vijf jaar heeft 85 tot 89 procent van de leners bij Qredits nog steeds een bedrijf. Het percentage dat de lening niet kon terugbetalen is 3,6.
Máxima
Van de Europese Investeringsbank krijgt Qredits een lening van 100 miljoen euro. Met dit geld kan Qredits nog eens 7500 tot 10.000 (startende) ondernemers op weg helpen. De lening wordt vandaag in museum De Hermitage in Amsterdam ondertekend. Koningin Máxima is daarbij als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.
Ook minister Kamp (Economische Zaken) is bij de ondertekening. Hurks en Bosman mogen ook nog even met de koningin praten over hun onderneming. Bosman: "Ik ben benieuwd of ze zelf ook vragen heeft."
Hij bukt zich om een stapel kratten op te pakken. "Soepen voor een ROC in Amsterdam. Die ga ik eerst nog even afleveren."