Medewerkers bereiden zich voor op de 24-uursstaking
NOS NieuwsAangepast

24-uursstaking in Rotterdamse haven begonnen

Havenarbeiders zijn begonnen aan een 24-uursstaking in de Rotterdamse haven. De vakbonden FNV en CNV hadden daartoe opgeroepen. Ze willen een seniorenregeling en een baangarantie voor havenarbeiders tot 2020 afdwingen.

De werkgevers hebben de onderhandelingen daarover na een wilde staking in november stilgelegd. De vakbonden willen het overleg zo snel mogelijk hervatten.

Ze dreigen de acties uit te breiden als de werkgevers hun niet tegemoetkomen. De FNV wil niet zeggen aan welke acties dan gedacht wordt.

24-uursstaking in Rotterdamse haven begonnen

De vakbonden verwachten dat door de automatisering van de containeroverslag tot 800 banen verloren gaan. In de haven werken nu nog 3600 mensen.

De bonden willen een seniorenregeling waarbij ouderen voor de helft minder werken tegen 95 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. Ook willen ze de garantie dat er tot 2020 geen mensen ontslagen worden.

13 jaar

Het is 13 jaar geleden dat de havenwerkers in de containeroverslag voor het laatst het werk hebben neergelegd, zegt FNV-bestuurder Niek Stam in het Financieel Dagblad. Volgens hem kunnen de werkgevers zich dan ook niet beklagen over de inzet van de havenwerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl