Gevaar in de ochtendspits: smartphone en overvolle fietspaden
Tijdens de ochtendspits zijn veel fietspaden in de grote steden gevaarlijk omdat ze de grote aantallen fietsers nauwelijks aan kunnen en omdat veel fietsers druk bezig zijn met hun smartphone. Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit een onderzoek in Den Haag en Amsterdam.
In beide steden werden vier fietspaden met videocamera's geobserveerd en daaruit werd duidelijk dat 20 procent van de fietsers tijdens de rit met de smartphone bezig is. "De meesten luisteren naar de radio of voeren een telefoongesprek. Slechts een paar procent is daadwerkelijk aan het typen of fietst met de telefoon aan het oor, maar dat zorgt dan wel meteen voor een serieuze afleiding," zegt directeur Peter van der Knaap.
Engels fietsen
Wat verder opviel, was dat relatief veel fietsers (5 procent) op de fietspaden tegen het verkeer inrijden, ook wel 'Engels fietsen' genoemd, en dat veel mensen (80 procent) voor het inhalen niet achterom kijken. Daardoor kunnen flinke ongelukken gebeuren, waarschuwt de stichting. Door de camera's werden dergelijke ongelukken vastgelegd.
Verbreding
Van der Knaap denkt dat dringend maatregelen nodig zijn. Daarbij denkt hij onder meer aan verbreding van de fietspaden op drukke routes waardoor ook mensen met bijvoorbeeld een bakfiets zich wat makkelijker kunnen verplaatsen. "Desnoods moeten parkeerplaatsen voor die verbreding wijken," zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Het fietsgedrag werd vorig jaar tijdens de ochtendspits onderzocht. Volgens de stichting zijn de uitkomsten niet representatief voor heel Nederland, maar wel voor andere drukke steden.