Voorbeeld van een valse e-mail met het logo van ING
NOS Nieuws

Recordaantal nepmails gemeld in 2015

Het afgelopen jaar is er een recordaantal meldingen binnengekomen van valse e-mails bij het meldpunt fraudehelpdesk.nl. In heel 2015 kwamen er 123.000 meldingen binnen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 104.000.

Volgens het meldpunt fraudehelpdesk.nl versturen internetoplichters jaarlijks miljoenen nepmailtjes. Ze doen zich voor als grote banken of bedrijven en proberen zo geld af te troggelen bij mensen of vertrouwelijke informatie te krijgen.

Verleidelijke nepmails

Volgens André Vermeulen van fraudehelpdesk.nl zijn mensen ondanks de vele waarschuwingen nog steeds geneigd om valse e-mails voor echt aan te zien. "Helaas trappen sommigen er nog steeds in als ze zogenaamd een prijs kunnen winnen of een flinke korting kunnen krijgen. Als je daarop ingaat, dan hang je."

Maar het zijn niet alleen naïevelingen die gevaar lopen, want internetcriminelen gaan steeds professioneler te werk. Nepmailtjes zijn vaak bijna niet meer van echt te onderscheiden. Zo zitten er veel minder spelfouten in en logo's van bedrijven worden gekopieerd. Soms wordt ook de naam van bestaande medewerkers gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl