Michael Boogerd
NOS Wielrennen

Boogerd: hoopte op straf van een jaar

Michael Boogerd wist dat hij niet zou ontkomen aan een schorsing vanwege dopinggebruik, maar hoopte op een straf van een jaar. Aan de schorsing van twee jaar die de UCI woensdag bekendmaakte, ging een briefwisseling van een maand vooraf tussen de UCI en de advocaat van de oud-wielrenner.

"De UCI heeft mij gevraagd om akkoord te gaan met de schorsing, ik wilde de straf nog naar beneden halen naar een jaar", aldus Boogerd tegen de NOS. "Dat speelde tussen Sinterklaas en Kerst.”

"Ik had alleen voor strafvermindering in aanmerking gekomen als ik relevante informatie over anderen aan de UCI had verstrekt", ging de 43-jarige Boogerd verder. "Daar heb ik voor bedankt. Daarom krijg ik de volle mep."

Boogerd: mag er misschien een jaartje af?

In maart 2013 bekende Boogerd in een interview bij de NOS het dopinggebruik tijdens zijn loopbaan en hij riskeerde daarmee een schorsing. Hij ziet de afloop van zijn bekentenis niet als reden voor een oproep aan anderen om ook te bekennen.

"Ik wens niemand mijn situatie toe en roep daarom niet op te bekennen", aldus Boogerd. "Het wielrennen staat er nu een stuk beter voor. Ik vind eigenlijk dat we het verleden moeten laten rusten."

'Nooit duidelijkheid gekregen'

Boogerd had gehoopt eerder duidelijkheid te krijgen van de UCI, mede omdat hij nu zijn werkzaamheden als ploegleider van Roompot tussentijds moet neerleggen. “Daar baal ik van, maar het is zoals het is.”

“Ik heb in februari 2014 al contact gezocht met de UCI omdat we plannen hadden om een nieuwe wielerploeg te starten”, vervolgt Boogerd. “Daar heb ik nooit antwoord op gehad, heb nooit duidelijkheid gekregen. Gisteren wist ik het pas honderd procent zeker.”

'Vertrouwen ploeg fijn'

“Met de ploeg zijn we volle bak bezig en op de goede weg”, aldus Boogerd. “Als je dan vlak voor de Kerst een schorsing krijgt, is het wel zuur, maar ik begrijp het wel. Voor dopinggebruik staat nu eenmaal twee jaar en ik heb bekend. Ik accepteer de straf en ga niet in beroep.”

Boogerd gaat zich nu beraden op zijn toekomst, met de wetenschap dat hij over twee jaar welkom is bij Roompot. "Heel fijn dat de ploeg vertrouwen in mij uitspreekt, maar ik weet niet hoe mijn leven er over twee jaar uitziet. Dat zien we dan wel weer."

Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU, betreurt dat de schorsing pas bijna drie jaar na Boogerds bekentenis een feit werd. "Het was fraaier geweest als het sneller bekend was geworden", aldus Wintels. "Aan de andere kant hoort deze consequentie wel bij dopinggebruik."

Ram: spijt me

Ook Herman Ram, de directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, baalt van de trage afhandeling van de zaak. "Het heeft veel te lang geduurd. Drie jaar is exceptioneel lang. Dat spijt me."

"Ik kan niet precies overzien waarom het zo lang heeft geduurd", aldus Ram. "We hebben de UCI laten weten dat het sneller moest. Van onze kant waren we snel klaar. De UCI droeg het eerst over aan de Belgische autoriteiten. Daar bleef het dossier lang liggen, puur tijdsverlies en daarna nam de UCI het weer terug."

Zijlaard: wisten dat dit boven zijn hoofd hing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl